Správy

Koronavírus: Obmedzenia v celej Bystrici: Dotknú sa matriky aj krematória

Opatrenia na zníženie rizika šírenia nákazy novým koronavírusom sa dotknú mnohých Bystričanov. Na čo všetko sa treba pripraviť?

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Obmedzenia v celej Bystrici: Dotknú sa matriky aj krematória
23
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Od piatka 13. marca zatvára mesto Banská Bystrica okrem všetkých škôl vrátane jaslí i základné umelecké školy a centrá voľného času vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Zároveň vyzýva zriaďovateľov neštátnych škôl a školských zariadení, aby postupovali rovnakým spôsobom. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková v súvislosti s opatreniami na zníženie rizika šírenia nákazy novým koronavírusom. Zariadenia budú zatvorené minimálne 14 dní.

Podľa Marhefkovej mestský úrad bude od 13. marca fungovať v obmedzenom režime. Zamestnanci klientskeho centra, vrátane pokladne a spracovateľského centra, budú k dispozícii pre obyvateľov denne od 9:00 do 12:00.

Úpravy úradných hodín

Úradné hodiny upravuje pre verejnosť i matričný úrad a ohlasovňa pobytu, ktorý bude otvorený od 9:00 do 12:00. Má vybavovať len nevyhnutné záležitosti týkajúce sa úmrtí či narodenia detí. Informácie o ostatných požiadavkách poskytnú zamestnanci matriky e-mailom na adrese:marta.ce­llarova@banska­bystrica.sk, prípadne na telefónnych číslach: 048/4330 – klapka 720 až 726.

Informačno-poradenské centrum pre európske štrukturálne a investičné fondy magistrátu bude všetky konzultácie poskytovať iba prostredníctvom e-mailu: ipc@banskabystrica.sk alebo telefonicky.

Stránkové hodiny stavebného úradu a odboru územného plánovania i architekta mesta sú až do odvolania zrušené.

Obmedzenia aj na pohreboch

Podľa Marhefkovej z dôvodu možného šírenia nového koronavírusu prijala Banská Bystrica opatrenia aj v krematóriu v Kremničke. Z dôvodu veľkého výskytu osôb počas smútočných obradov mesto nariaďuje účasť na nich minimalizovať na najbližších rodinných príslušníkov.

„Všetkých vyzývame, aby zvážili svoj zdravotný stav a správali sa zodpovedne. Zároveň neodporúčame, aby sa smútočných obradov zúčastňovali seniori, keďže patria k najrizikovejšej skupine. Po obradoch bude zabezpečená zvýšená dezinfekcia,“ upozornila hovorkyňa.

Zatvorené športoviská aj úprava MHD

Záhradnícke a rekreačné služby mesta už zatvorili všetky športoviská v ich správe.

Ako hovorkyňa dodala, od 13. marca do odvolania budú dopravcovia SAD Zvolen a Dopravný podnik mesta Banská Bystrica fungovať v prázdninovom režime. Informačné centrá, Hodinová veža, Robotnícky dom, historická radnica či Turisticko-informačné centrum v priestoroch autobusovej stanice sú pre verejnosť až do odvolania zatvorené.

Mestská polícia má monitorovať dodržiavanie nariadení vydaných mestom ako i centrálneho krízového štábu.

Foto: ilustračné

Slovensko sa pripravuje na koronavírus
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM