Ivana Kováčiková Kultúra

Jedinečná príležitosť pre nadšencov histórie. Virtuálne putovanie po bystrických chrámoch

Bystrica je stále plná mnohých zaujímavostí, ktoré čakajú na odhalenie. Ukrývajú ich aj kostoly v meste. Tentoraz ich budú môcť milovníci tajomna spoznávať vskutku netradičným spôsobom.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná príležitosť pre nadšencov histórie. Virtuálne putovanie po bystrických chrámoch
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Milovníci histórie sa majú na čo tešiť. Pravidelné podujatie, ktoré sa teší početnej obľube Bystričanov, je tu opäť. V poradí ôsma Bystrická hodinka sa bude konať 16. júna o 18:00 hodine. Záujemcovia môžu stráviť čas s rovnako naladenými ľuďmi a dozvedieť sa pritom veľa zaujímavostí. Podujatie sa bude konať v Šport bare na Dolej ulici a vstup je voľný.

Organizátori tentokrát pripravili virtuálne putovanie po banskobystrických kostoloch spolu s archeologičkou, pani Martou Mácelovou. „Návštevníci Bystrickej hodinky sa budú môcť dozvedieť históriu nielen rímskokatolíckych kostolov, ktoré stoja a stáli na území nášho mesta, ale aj evanjelických kostolov a židovských synagóg“, povedala za organizátorov Diana Javorčíková z Banskobystrického okrášľovacieho spolku.

Májová Bystrická hodinka bola netradičná, bola totiž v teréne. Prednášajúci, pán Jozef Ďuriančik, sa venoval téme mestského opevnenia a hradbám. Viac ako 70 ľudí si tieto skvosty prišlo pozrieť priamo v meste. Účastníci Hodinky si s mapkou v ruke prešli okruh vnútorného opevnenia a zakreslili si miesta, kde kedysi stáli mestské hradby a bašty. Dnes sa zachovalo z celkového počtu 18 bášt už len sedem, ktoré určite poznajú všetci Banskobystričania.

Zaujímavosťou bolo, vidieť ešte existujúce mestské hradby v Katovnej ulici a na Fortničke, ako aj „trasu“ niekdajšieho mestského opevnenia. Siedma Bystrická hodinka prilákala nielen tradičných návštevníkov, ale aj mamičky s deťmi, seniorov, či zaľúbené páriky.

Projekt Bystrická hodinka je jedinečným súborom pravidelných stretnutí fanúšikov histórie, aj ľudí, ktorí sa chcú dozvedieť o Banskej Bystrici niečo nové. Poslaním projektu je v spolupráci s renomovanými odborníkmi informovať verejnosť o zaujímavých témach týkajúcich sa histórie a kultúry.

Čítajte tiež:

Historické miestne názvy v Bystrici. Trafili by ste na druhé Uhlisko či Za hutu?

FOTO: Historická záhada priamo v centre Bystrice. Čo hovorí legenda o tajomných ryhách?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM