Jakub Forgács Rôzne

FOTO: Historická záhada priamo v centre Bystrice. Čo hovorí legenda o tajomných ryhách?

Mesto pod Urpínom je stále plné zaujímavostí, zahalených rúškom tajomstva. Jednu z nich nájdeme aj na mieste, okolo ktorého prechádzajú denne stovky ľudí. Priamo na kostole Nanebovzatia Panny Márie. Všimli ste si ju tiež?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Historická záhada priamo v centre Bystrice. Čo hovorí legenda o tajomných ryhách?
11
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Bystričania, ktorí denne prechádzajú cez pôvodný mestský hrad, popri kostole Nanebovzatia Panny Márie, možno ani netušia, koľko tajomstiev a záhad prináša podrobnejší pohľad na jeho starobylé múry. Dalo by sa veľa hovoriť o nejasnostiach okolo plastiky Ježiša na hore Olivovej, alebo kamenného portálu so sochou sv. Ondreja apoštola.

Pozrite si však v našej fotogalérii celkom všedné, ale dobre viditeľné jamky a ryhy na dvoch miestach prednej fasády kostola (FOTO v galérii č. 2 – 4). Jedna skupina je na spodku prvého piliera, vľavo od sochy apoštola. Tu sú úzke oválne vyhĺbeniny a kruhové jamky rôznych veľkostí, nepravidelne rozložené po celej prednej ploche dvoch kameňov.

Druhá skupina samotných rýh je vpravo od sochy, na kamennej tabuli so zvyškami nápisu medzi druhým a tretím pilierom (FOTO v galérii č. 6 – 8). Prvý riadok nápisu vyzerá asi takto: CLAUSA???NP??. Druhý riadok, ktorý je úplne na spodku, nie je o nič jasnejší: N?PROF?UNIU??O?OM(N). Tu sú tri hlbšie, výraznejšie ryhy a jedna plytšia vyhĺbenina. Niet pochýb, že je to dielo ľudí, že sa im pre tento účel hodilo práve toto miesto a tento kameň. Na iných kameňoch tvoriacich múr kostola takéto stigmy nevidno.

Vo vyhĺbeninách sú ešte dnes pozorovateľné akoby zvyšky nejakého šedého kovu alebo iného materiálu. Podľa legendy, v dobe, keď Bystricu mali napadnúť Turci, si tu vraj obrancovia hradu brúsili meče a piky. Tento účel by ospravedlnil aj ináč nepochopiteľné zneuctenie steny kostola alebo dokonca náhrobnej dosky. Ale je tu problém. Pokus v týchto žliabkoch a jamkách nabrúsiť čosi ostré by beznádejne skončil jeho zatupením. Niečo sa tu zrejme brúsilo, ale meče a halapartne to zrejme neboli. Záhadou je nielen, čo to bolo ale aj kedy sa to dialo a prečo len na týchto dvoch miestach. Veď podobného kameňa je na kostole a okolo dosť.

Možno niekto vie presne, čo tieto ryhy a jamky znamenajú. A možno má aj rozlúštený sotva rozoznateľný nápis na kamennej platni s ryhami. Čo si myslíte vy?

Pozrite si v našej fotogalérii tajomné ryhy a nápisy na stene banskobystrického kostola!

Čítajte tiež:

FOTO: Rarita v centre mesta. Stovky rokov stará toaleta priamo nad hlavami Bystričanov

Nesmrteľný ľudový humor z okolia Bystrice. Na čom sa pred rokmi bavili naši predkovia?

FOTO: Keď sa minulosť stretne s prítomnosťou. 5 miest v Bystrici pred desiatkami rokov a dnes

Pôvodný text: Milan Žuffa – Ellek

FOTO: Tajomné ryhy a nápisy na bystrickom múre
11
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Permon.eu
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM