Správy

Hrozí ŠTRAJK: Zamestnanci bystrického súdu sa búria proti navrhovaným zmenám

To, že Krajský súd v Banskej Bystrici sa podľa návrhu novej súdnej mapy mal stať regionálnym pracoviskom súdu v Žiline, sa jeho zamestnancom nepozdáva.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí ŠTRAJK: Zamestnanci bystrického súdu sa búria proti navrhovaným zmenám
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Sudcovia Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici, Sudcovská rada KS a Základná organizácia Odborového zväzu justície (ZO OZJ) pri banskobystrickom KS protestujú proti návrhu súdnej mapy, na základe ktorej sa má ich súd stať regionálnym pracoviskom súdu v Žiline. V pondelok o tom informovala hovorkyňa KS Nina Uhrovičová. Podľa ZO OZJ zamestnanci zvažujú v najbližšej dobe využiť aj svoje právo na štrajk.

Na ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú sa obrátili otvoreným listom s tým, že im nebolo umožnené, aby voči takému návrhu podali pripomienky. Ako dôvody zachovania KS v Banskej Bystrici označujú okrem iného historické okolnosti, alebo aj pred pár rokmi zrekonštruované priestory súdu za milióny eur, kde v súčasnosti pracuje vyše 160 zamestnancov, z toho zhruba 50 sudcov. KS v Žiline má podľa ZO OZJ asi o 50 zamestnan­cov menej.

"ZO OZJ ako zákonný zástupca zamestnancov KS v Banskej Bystrici poukazuje aj na morálno-etický kredit zamestnancov. Nemajú a ani v minulosti nemali závažné morálno-etické zlyhania, a teda nechcú byť tými, čo budú takpovediac ‚potrestaní‘ navrhovanou reformou súdnej mapy. ZO OZJ konštatuje, že zamestnanci nechcú prísť o svoje postavenie riadnych zamestnancov pod hlavičkou KS v Banskej Bystrici,“ konštatovalo v otvorenom liste ZO OZJ.

Ako dodáva, zamestnanci banskobystrického krajského súdu v najbližšej dobe zvažujú využiť svoje práva, a to najmä právo na štrajk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Krajský súd v Banskej Bystrici
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM