Jakub Forgács Rôzne Správy

HLASUJTE: 5 známych dominánt Bystrice. Ktorá je najväčšou pýchou nášho mesta?

Múzeum SNP, Hodinová veža či Barbakan. V Bystrici je mnoho dominánt, ktoré charakterizujú naše mesto. Vyberte tú naj!

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: 5 známych dominánt Bystrice. Ktorá je najväčšou pýchou nášho mesta?
17
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto pod Urpínom je učupené v lone prírody a priam dýcha históriou. Má mnoho špecifických symbolov či dominánt, ktoré často vidieť na pohľadniciach či fotkách návštevníkov nášho mesta. Teraz vám predstavíme 5 z nich.

Barbakan (foto v galérii č. 1 – 3)

Do hradného areálu Banskej Bystrice sa kedysi vstupovalo po padacom moste, ponad umelo vytvorenú vodnú priekopu. Stavba hradu bola dokončená v roku 1512 výstavbou Barbakanu, ktorý obklopoval mestskú vežu s troma zvonmi. Pred Barbakanom kedysi stála Kaplnka sv. Jána Nepomuckého, ktorá však po požiari (1761) a následnom zasypaní vodnej priekopy prekážala povozom, ktoré vchádzali do hradu – bola rozobratá a následne premiestnená. Postupne sa odstraňovali aj zničené hradby, až Barbakan nadobudol podobu, v akej ho poznáme dnes. Dominantou zostala veža – mohutná zvonica, ktorá počas tureckých nájazdov plnila signalizačnú úlohu pred blížiacim sa nebezpečenstvom. Práve tieto zvony sa stali pýchou mesta – najväčší a najťažší z nich „Generál“ váži vyše 6 ton.

Hodinová veža (foto v galérii č. 4 – 7)

Postavená bola v polovici 16. storočia. Totiž, okolo roku 1552 pristavili k mestskej vážnici vežu, ktorá mala okrem slnečných aj astrologické hodiny. Stavbu zvykli nazývať aj „Zelenou vežou“ v dôsledku farby šindľov na streche. Pri opravách po veľkom požiari v roku 1763 osadili na južnú stranu hodiny a po 20 rokoch urobili neskorobarokovú nadstavbu. V suteréne sa nachádzala mučiareň a väznica, odkiaľ sa dalo dostať priamo ku klietke hanby a pranieru. Koncom 19. storočia sa narušila statika veže a objavili sa na nej trhliny. Postupne sa os odklonila o 68 cm, a preto je v súčasnosti známa a prezývaná aj ako „šikmá veža“. V polovici 20. storočia sa nakláňanie veže pozastavilo prostredníctvom betónovej injektáže. Z ochodze vo výške 20 m nad terénom námestia sa vám naskytne prekrásny panoramatický výhľad na koruny okolitých horských masívov i do hĺbky námestia a blízkych ulíc.

Kostol Nanebovzatia Panny Márie (foto v galérii č. 8 – 10)

Rímskokatolícky farský kostol nazývaný aj nemecký je dominantou mestského hradného areálu. Postavený bol bohatými nemeckými mešťanmi, majiteľmi baní v polovici 13. storočia na základoch románskej baziliky. Kostol je považovaný za najstaršiu stavbu nielen hradného areálu ale celého mesta a prešiel viacerými stavebnými úpravami. Na jeho južnej strane pristavali v roku 1473 Kaplnky sv. Ondreja a Tela Kristovho a roku 1480 Kaplnku sv. Jána Krstiteľa. Na severnej strane prestavali v roku 1478 bočnú loď baziliky na Kaplnku sv. Barbory, patrónky baníkov. Známa je neskorogotickým oltárom Majstra Pavla z Levoče, ktorý dokončil v roku 1509. V kaplnke možno obdivovať originálnu klenbu a fresky svätých: Vojtecha, Martina, Hieronyma, Imricha a Ladislava.

Múzeum SNP (foto v galérii č. 11 – 13)

Architektonicky impozantná stavba z roku 1969 je v strednej časti predelená, čím chcel architekt Dušan Kuzma poukázať na zlom, tragický príbeh a boj dvoch strán počas 2. svetovej vojny. Táto architektonicky zaujímavá stavba symbolizuje dejiny slovenského národa stvárnené v hmote dvoch železobetónových skulptúr spojených mostom vyjadrujúcim ideu SNP ako energický predel v živote slovenskej spoločnosti počas 2. svetovej vojny.V jej vnútri sa nachádza Múzeum Slovenského národného povstania s expozíciou „Slovensko v protifašistickom hnutí odporu v rokoch 1939–1945“. Prezentuje rozhodujúce politické, vojenské a spoločenské udalosti histórie Slovenska, v rokoch 1918–1948 – v kontexte dejín Európy. Za pozornosť stojí aj vonkajšia expozícia ťažkej bojovej techniky a vojenské lietadlo Li-2 umiestnené v niekdajšej jezuitskej botanickej záhrady pred múzeom.

Katedrála svätého Františka Xaverského (foto v galérii č. 14 – 16)

Dvojvežový kostol zo začiatku 18. storočia je už vyše dvesto rokov katedrálnym chrámom banskobystrického biskupa. Dispozícia katedrály vychádza z typu jezuitského kostola Il Gesu v Ríme a jeho interiér je riešený v duchu liturgickej reformy II. vatikánskeho koncilu. Kompletná renovácia sa uskutočnila v roku 2001.

Pozrite si bystrické dominanty v priloženej fotogalérii a zahlasujte v ankete pod článkom!

V OBRAZOCH: Krása bystrických dominánt zachytená na fotkách
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: ICBB
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM