Jakub Forgács Správy

HISTORICKÝ okamih v bystrickej nemocnici: Duchovná služba bude bližšie k pacientom

Snahou je, aby sa duchovná služba stala súčasťou celostnej starostlivosti nielen o pacienta, ale i o jeho rodinu a personál nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku HISTORICKÝ okamih v bystrickej nemocnici: Duchovná služba bude bližšie k pacientom
Zdroj: FNsP F. D. Roosevelta

Duchovná podpora je veľkou pomocou pre pacienta, ale aj rodinu aj vo chvíľach, kedy už niet nádeje na uzdravenie. V nemocniciach na Slovensku a vo svete pôsobia v tejto službe nemocniční kapláni. Inak tomu nie je ani vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F.D. Roosevelta. Nemocnica o tom informuje na sociálnej sieti.

Historický moment

„V týchto dňoch sme mali tú česť hostiť na pôde nemocnice Medzinárodnú teologickú konferenciu – „Pastorácia možná“, ktorú organizovala Katedra teológie a katechetiky Pedagogickej fakulty UMB v Banskej Bystrici. Okrem bohatého programu na témy o pastorácii v rôznych podmienkach, či pastorálnej intervencii v paliatívnej starostlivosti, bolo cieľom urobiť rozhodnutie o založení Asociácie nemocničných kaplánov,“ spomína nemocnica.

Účastníci rozhodli, že na rozdiel od Českej republiky, kde majú jednu asociáciu katolícki a druhú protestantskí nemocniční kapláni, u nás vytvoríme jednu. „Teší nás, že tento malý historický moment nastal v našej nemocnici. Ďalšími krokmi na ceste k jej vzniku budú rozhovory zástupcov Konferencie biskupov Slovenska a Ekumenickej rady cirkvi, ktoré sa v tejto súvislosti už začali,“ píše nemocnica.

Súčasť celostnej starostlivosti

V súčasnosti duchovnú službu v nemocniciach zabezpečujú kresťanské cirkvi rôznym spôsobom. Jedným z nich je, že miestny biskup dekrétom menuje kňaza pre danú nemocnicu. Iným spôsobom je, že farskí kňazi prichádzajú do zdravotníckeho zariadenia v stanovenom čase. Ďalšou možnosťou je, že duchovní jednotlivých kresťanských cirkví prichádzajú do nemocnice na základe požiadavky pacienta alebo jeho rodiny.

Snahou však podľa nemocnice je, aby sa duchovná služba stala súčasťou celostnej starostlivosti nielen o pacienta, ale i o jeho rodinu a personál nemocnice a práve združenie kaplánov pod jednu inštitúciou by mohlo vytvoriť na to adekvátne podmienky. Jednou z úloh Asociácie má byť okrem iného aj celoživotné vzdelávanie duchovných v tejto špecifickej službe.

Viac o tejto službe a tom, kedy sú možné osobné stretnutia s kňazom či kedy prebiehajú Bohoslužby, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM