Správy

Gudrónové jamy neupadli do zabudnutia: Zbaví sa Horehronie ekologickej hrozby?

Gudróny predstavujú odpad vznikajúci pri spracovaní ropy. Tieto jamy nad obcou Predajná vznikli uskladnením jedovatých látok z výroby olejov v Petrocheme Dubová už v 60. a 70. rokoch 20. storočia.

Ilustračný obrázok k článku Gudrónové jamy neupadli do zabudnutia: Zbaví sa Horehronie ekologickej hrozby?
6
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Vodohospodárska výstavba (VV) vykonáva odborný technicko-bezpečnostný dohľad gudrónových jám v obci Predajná v okrese Brezno. O výsledkoch je informované Ministerstvo životného prostredia SR. Uviedli to z kancelárie generálneho riaditeľa VV.

Čo sa realizuje?

„V rámci technicko-bezpečnostného dohľadu realizujeme odborné merania a pozorovania, ktorých následné odborné zhodnotenie vyúsťuje do návrhu nápravných opatrení pre zaistenie bezpečnosti vodnej stavby,“ vysvetlila VV s tým, že všetko prebieha pod kontrolou ich odborníkov.

Vodohospodári pripomínajú, že envirorezort zabezpečuje realizáciu nápravných opatrení a je tiež povinnou osobou v súvislosti s riešením envirozáťaže.

Kto bude sanovať?

Ministerstvo životného prostredia zrušilo vlani verejné obstarávanie na sanáciu gudrónových jám v obci Predajná. Dôvodom bolo, že podmienky súťaže boli nastavené diskriminačne a zamedzilo sa tým konkurencieschop­nosti. Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) uviedol, že si vie predstaviť, že by sanáciu robili organizácie spadajúce pod ministerstvo, ako sú Vodohospodárska výstavba, Slovenský vodohospodársky podnik či Štátny geologický ústav Dionýza Štúra.

Gudróny predstavujú odpad vznikajúci pri spracovaní ropy. Tieto jamy nad obcou Predajná vznikli uskladnením jedovatých látok z výroby olejov v Petrocheme Dubová už v 60. a 70. rokoch 20. storočia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Gudrónové jamy pri obci Predajná zachytené dronom
6
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM