Jakub Forgács Rôzne

FOTO: Zábery spúšte spred desiatok rokov. V Bystrici sa podarila úžasná premena

Vplyv človeka na prírodu je v súčasnej dobe obrovský. Pred dlhými rokmi sme ho drasticky pocítili aj v našom meste. Lenže nákladná snaha o nápravu sa vydarila!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zábery spúšte spred desiatok rokov. V Bystrici sa podarila úžasná premena
34
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Bystričania, počuli ste už niekedy o Podlavických výmoľoch? Premenou lesa na pasienky a ich preťažovaním dobytkom po úpadku baníctva v 17. – 18. storočí vznikli v okolí Podlavíc spustnuté plochy, na ktorých vodná erózia odplavila pôdu, obnažila podložie a vytvorila systém výmoľov. V Podlavickom chotári sa nachádzalo viac takýchto spustnutých plôch, z čoho na Podlavické výmole v hone Machutovo pripadá 6,15 hektáru.

Státisíce sadeníc

O zalesnení výmoľov sa rozhodlo v roku 1895. Zalesňovať začali v roku 1897 agátom, borovicou čiernou i sosnou a smrekovcom, ale s malým úspechom. V rokoch 1902 – 1908 pokračovali v zalesňovaní po predchádzajúcej stabilizácii výmoľov terasovaním, kolmi s oplôtkami z haluziny.

Na spevňovanie pôdy sa spotrebovalo 55 000 dubových kolov a 4 836 zväzkov haluziny, na zalesňovanie 252 000 agátových sadeníc, 31 000 sadeníc borovice lesnej (sosny), 138 000 sadeníc borovice čiernej, ďalej 32 000 smrekov­cových, 16 000 jedľových, 1 000 limbových, 1 000 javorových a 4 000 jelšových sadeníc ako aj 5 000 vŕbových rezkov. Vysadené boli aj menšie množstvá bukov, hrabov, brestov a liesok.

Čítajte tiež: Miesto, ktoré učarovalo aj bystrickej poslankyni: Počuli ste už o Podlavických výmoľoch? :) FOTO a VIDEO

Celkovo sa spotrebovalo 482 500 kusov sadeníc. Na viazanie a zalesňovanie Podlavických výmoľov v rokoch 1898 – 1908 vynaložili 15 139,78 vte­dajších korún. V súčasných cenových podmienkach tieto náklady vychádzajú asi na 16-násobok priemerných celkových nákladov na zalesňovanie v bežných podmienkach.

Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Nákladný úspech

V roku 1908 boli už lesné kultúry vo veku 5 rokov zabezpečené. V roku 1912 lesný porast tvorila borovica čierna, borovica sosna a agát. V priebehu ďalších rokov si borovica čierna i sosna udržali dominantné postavenie, zastúpenie agátu sa postupne znižovala a ostatné, pôvodne vysadené dreviny ustúpili.

V súčasnosti je lesný porast ochranným lesom a pozostáva z dvoch vrstiev (etáží). V hornej vrstve s vekom 90 rokov výrazne prevláda borovica čierna (90 %), pred borovicou sosnou (10 %), ako aj vtrúseným agátom, bukom, javorom, horským a lipou. V dolnej vrstve s vekom 35 rokov prevláda buk (70 %) pred agátom, javorom horským a lipou, ktoré majú zastúpenie po 10 %. Rozširovanie náročnejších drevín poukazuje na kladný vplyv lesa na vývoj pôdy a akumuláciu živín v nej.

Zalesnenie Podlavických výmoľov je názornou ukážkou úspešnej i keď neľahkej a veľmi nákladnej revitalizácie spustnutej plochy pred vyše sto rokmi. Ako toto miesto vyzerá v súčasnosti, si môžete pozrieť v našom článku!

V priloženej fotogalérii nájdete historické zábery Podlavických výmoľov!

Čítajte tiež: FOTO: Bystrica ožíva farbami jesene. Nádhera zachytená v uliciach mesta

V OBRAZOCH: Úžasná premena Podlavických výmoľov pri Bystrici
34
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM