Jakub Forgács Rôzne

FOTO: V Bystrici vyrastú dizajnéri i tesári. Na škole v meste otvorili unikát

Pre mnohé deti môže byť škola zabíjaním času. Pod Urpínom však najnovšie máme špeciálny komplex moderných učební, kde sa nudiť rozhodne nebudú.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V  Bystrici vyrastú dizajnéri i tesári. Na škole v meste otvorili unikát
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Základná škola J. G. Tajovského v Podlaviciach, ktorej zriaďovateľom je mesto Banská Bystrica, sa od pondelka môže pochváliť unikátnym komplexom moderných technických učební. V rámci vyučovacieho procesu sa žiaci vďaka nadštandardným technickým zariadeniam, strojom a stavebniciam naučia pracovať s drevom, kovmi, papierom či informačnými a komunikačnými technológiami. Mesto pod Urpínom tak reflektuje na potrebu duálneho vzdelávania a budovania vzťahov medzi žiakmi a zamestnávateľmi.

Myšlienka a vízia vzniku moderných technických miestností CETECH vyplynula zo spoločenskej potreby zatraktívniť robotnícke profesie. Riaditeľ základnej školy Milan Pápay na slávnostnom otvorení zdôraznil, že projekt nemá len regionálny charakter, ale participujú v ňom všetky stupne vzdelávacích inštitúcií.

„Cieľom projektu je zlepšiť a zdokonaliť technické i praktické zručnosti detí. Aktívnou činnosťou a prácou ich chceme viesť a motivovať k tomu, aby sa zvýšil ich záujem o štúdium na stredných odborných školách. Mesto Banská Bystrica tak získa výkladnú skriňu moderného vzdelávania. Polyfunkčný priestor môžu využívať okrem žiakov našej školy aj študenti stredných odborných škôl i študenti Katedry techniky a technológií Univerzity Mateja Bela,“ tvrdí.

Riaditeľ zároveň ponúkol primátorovi mesta Jánovi Noskovi možnosť odprezentovať priestory potenciálnym investorom. „Teší ma, že práve Banská Bystrica je mestom, kde sa podarilo takúto myšlienku zrealizovať. Som presvedčený, že je to správna cesta ako sa pohnúť ďalej smerom k duálnemu vzdelávaniu. Moderné učebne prinesú kreativitu pre deti a budú inšpiratívne nielen pre túto školu, ale aj pre ostatné základné školy v našom meste a na Slovensku. Bez ohľadu na to, kto je zriaďovateľom je dôležité, aby vznikala synergia medzi subjektmi s cieľom potiahnuť región dopredu. Je to vynikajúci a technicky dokonalý projekt,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Slávnostného otvorenia sa zúčastnili mnohí hostia, okrem iných zástupcovia z Republikovej únie zamestnávateľov, Zväzu automobilového priemyslu i Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.

Pozrite si novootvorený komplex moderných učební v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

FOTO: Na bystrickej škole otvoria unikátne centrum. Žiaci dizajnérmi a projektantmi

Vzácna návšteva na bystrickom gymnáziu. Na GMK neotvárali len školský rok

V OBRAZOCH: Unikátny komplex moderných učební na bystrickej škole
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM