Jakub Forgács Správy

Vzácna návšteva na bystrickom gymnáziu. Na GMK neotvárali len školský rok

Tri desiatky žiakov dostali jedinečnú príležitosť. Na bystrickom gymnáziu sa budú učiť čínštinu. Pri tejto príležitosti do školy zavítala aj špeciálna návšteva!

Ilustračný obrázok k článku Vzácna návšteva na bystrickom gymnáziu. Na GMK neotvárali len školský rok
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Okrem nového školského roka otvorilo v pondelok Gymnázium Mikuláša Kováča (GMK) v Banskej Bystrici aj nový študijný odbor, bilingválne slovensko-čínske päťročné štúdium. Škola, ktorá má 23-ročnú tradíciu a z toho 13–ročné skúsenosti s bilingválnym slovensko-španielskym študijným odborom, uvedený typ štúdia spustila formou experimentálneho overovania, schváleného ministerstvom školstva. Taký projekt sa na Slovensku realizuje po prvý raz a je ojedinelý aj v stredoeurópskom priestore.

Prvý a jediný

Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky na Slovensku Lin Lin, ktorý sa zúčastnil na slávnostnom otvorení, na otázku, ako vníma otvorenie tohto štúdia, odpovedal: „V súčasnosti je na Slovensku vysokoškolské štúdium čínštiny a sú otvorené dva Konfuciove inštitúty. V oblasti štúdia na strednej škole je tento projekt prvý. Nie je jediný len na Slovensku, ale aj v teritóriu strednej a východnej Európy, a preto ako začínajúci experimentálny projekt má svoj osobitný význam. Z našej strany ho určite budeme veľmi podporovať, aby uspel. Sme na začiatku a určite sa stretneme i s nepredvída­teľnými ťažkosťami a problémami, ale ja pevne verím, že vzájomnou spoluprácou a usilovnosťou ich prekonáme. Ak projekt na tejto škole uspeje, určite budeme radi, ak zahrnieme viacero škôl do vzdelávania v čínštine.“

Veľvyslanec verí, že hoci Európanom sa v porovnaní s inými jazykmi, ako sú španielčina či francúzština, zdá byť čínština ťažká, vytrvalosťou a usilovnosťou sa dá dobre naučiť. Stretol vraj nemálo ľudí, ktorí to dokázali.

20 hodín týždenne

„Otvárame zatiaľ jednu triedu s počtom žiakov 30. Máme garanciu z Konfuciovho inštitútu, že trikrát do týždňa príde od nich profesor, ktorý dohliadne na vyučovanie a dvakrát do mesiaca pán riaditeľ. Študenti budú robiť postupové testy, bude sa vyhodnocovať a merať posun v ich znalosti čínskeho jazyka takmer každý mesiac. Žiaci budú testovaní, aby sme si overili úroveň a hlavne čas na zvládnutie istých kompetencií z čínskeho jazyka,“ vysvetlila riaditeľka GMK Alena Paulová.

Ako zdôraznila, v prvom ročníku sa študenti zamerajú na intenzívnu výučbu čínskeho jazyka, budú ho mať 20 hodín týždenne. Ostatné predmety prírodovedného charakteru ako matematika, chémia, biológia, fyzika a geografia nastúpia až od druhého ročníka. Paralelne s výučbou v čínskom jazyku sa budú predmety vyučovať aj v slovenskom jazyku, čím dôjde k funkčnému prepojeniu najmä odbornej terminológie potrebnej na ďalšie štúdium na vysokých školách. Podľa nej výhodou tohto experimentu je, že môžu prispôsobovať učebný plán. Počet lektorov odborných predmetov by sa mal stabilizovať na štyroch.

„Mandarínska čínština je jazykom, ktorým hovorí najviac ľudí na svete. Číňanov je vo svete veľa a ľudí, ktorí hovoria po čínsky málo. Znalosť čínštiny je jednoznačne konkurenčnou výhodou. Vo Francúzsku a Veľkej Británii existujú stovky stredných škôl, ktoré zaraďujú čínštinu ako druhý vyučovací jazyk. Hospodársko-ekonomická výmena a obchod s Čínou vo svete stále rastie. Čínština je jazykom budúcnosti,“ dodala Paulová.

Čítajte tiež:

Unikátny projekt po prvý raz u nás: Slovensko-čínske štúdium na bystrickom gymnáziu

FOTO: Na bystrickej škole otvoria unikátne centrum. Žiaci dizajnérmi a projektantmi

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Banskej Bystrice
12
Galéria
Foto: Jaroslav Dodok / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM