Jakub Forgács Správy

FOTO: V Bystrici odhalili pamätnú tabuľu Rómom. Holokaust si pripomenuli karafiátmi

Počas vojny zahynuli v Európe státisíce Rómov. Aj oni zobrali zbraň do rúk a bojovali v SNP. Teraz sa pod Urpínom dočkali novej pamätnej tabule. Pozrite si FOTO!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Bystrici odhalili pamätnú tabuľu Rómom. Holokaust si pripomenuli karafiátmi
Zdroj: TASR

Príkoria páchané na Rómoch počas druhej svetovej vojny si v utorok v priestoroch Pamätníka a Múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici pripomenuli desiatky ľudí bielym karafiátom. Pamätný deň rómskeho holokaustu zorganizovalo občianske združenie In Minorita, ktoré si 2. august každoročne pripomína pietnou spomienkou ako súčasť projektu Ma bisteren! – Nezabúdajme!

Pamätná tabuľa

Pri tejto príležitosti v Múzeu SNP odhalili ďalšiu pamätnú tabuľu, tentoraz Rómom, ktorá upozorňuje návštevníkov, že okrem iných národov a národností i Rómovia zdvihli hlavu, zobrali zbraň do rúk a bojovali v SNP za slobodu a demokraciu.

„Podujatie sa koná pravidelne od roku 2005 ako pripomenutie genocídy spáchanej na Rómoch v Európe v období druhej svetovej vojny. Takzvané norimberské rasové zákony o ríšskom občianstve a ochrane nemeckej krvi klasifikovali Rómov, podobne ako Židov, za "element zabraňujúci čistote rasy“, čo v nacistickom Nemecku znamenalo predurčenie na hromadné vyvraždenie," pripomenula Zuzana Kumanová zo združenia In Minorita.

Ako uviedol v príhovore generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, historickým oblúkom akoby sa to vracalo, ľudia akoby zabudli, že keď je niekto inej pleti, má iné náboženstvo a inú kultúru, tak nie je iný človek.

„Ak si niekto myslí, že jediná možnosť, ako sa zbaviť človeka, ktorý mu je nepohodlný, je, že ho zavraždí, tak je to nezmyselné politické rozhodnutie. Takto sa žiť nedá a nemôže. Apelujem najmä na mladých ľudí, a nielen v Banskej Bystrici, aby naozaj, keď hádžu volebné lístky do schránky, nehádzali extrémistov, ktorí nezmyselne polarizujú spoločnosť a vyvolávajú nacionálne konflikty. Všetci sme si rovní,“ dodal Mičev.

Zahynulo viac ako 300 000 Rómov

Na pietnej spomienke sa prítomným prihovoril aj štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.

Ako Ravasz pripomenul, v rokoch 1939 až 1945 v Európe zahynulo viac ako 300 000 Rómov. Jeden z najväčších koncentračných táborov, v ktorom boli internované celé rómske rodiny, bol v Auschwitzi-Birkenau. Likvidácii tábora predchádzalo splyňovanie 2900 rómskych mužov, žien a detí v noci z 2. na 3. augusta 1944.

Po pietnej spomienke sa pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu uskutočnil slávnostný koncert v blízkej Záhrade Chavivy Reikovej.

Zábery z odhalenia pamätnej tabule Rómom nájdete v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Predvedú svoj temperament a nadanie. Bystrica a Zvolen ožijú rómskou kultúrou

Filmy pod holým nebom aj v auguste: Letné kino ponúkne Učiteľku i Sedem statočných

V OBRAZOCH: V Múzeu SNP odhalili novú pamätnú tabuľu Rómom
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM