Jakub Forgács Kultúra

Predvedú svoj temperament a nadanie. Bystrica a Zvolen ožijú rómskou kultúrou

Rómska hudba a umenie sú jedinečné. Už onedlho budeme mať aj v našom meste príležitosť, zažiť ich na podujatí, aké sa len tak nevidí!

Ilustračný obrázok k článku Predvedú svoj temperament a nadanie. Bystrica a Zvolen ožijú rómskou kultúrou
Foto: Nicole Regecová

Nadregionálne podujatie s medzinárodným zastúpením Ľudia z rodu Rómov oslavuje 15. výročie a pripomenie si ho v tomto roku od 3. do 6. augusta v Banskej Bystrici a vo Zvolene. Mestá ožijú rómskou kultúrou, umením a hudbou. Informovala o tom riaditeľka festivalu Andrea Bučková.

Podľa jej slov na festivale, ktorý je jedinečný programovým a územným charakterom, účinkovalo od jeho začiatku 115 umeleckých formácií a jednotlivcov najmä zo Slovenska, Česka, Maďarska a Rumunska. Uskutočnilo sa desať výstav remeselnej a umeleckej tvorby Rómov. Návštevníci sa mali možnosť zapojiť do tvorivých dielní alebo sa zúčastniť umeleckých i tematických workshopov, ktoré sa venovali pálčivým témam ako rodovej nerovnosti rómskych žien a dievčat, extrémizmu a rôznym formám diskriminácie či tomu, aký majú jednotlivé iniciatívy či stratégie vplyv na život Rómov v procese integrácie.

„Unikátnosť tohto konceptu spočíva v tom, že organizátori sa od začiatku usilujú vniesť do programu rôzne inovatívne prvky kultúry, napríklad živú knižnicu, divadlo utlačovaných či svetelnú projekciu. Podujatie ponúka rozmanitosť a multižánrovosť, kde si každý nájde to, čo ho zaujme. Garantom, že tomu nebude inak ani v tomto roku, je občianske združenie Quo Vadis s partnermi Kultúrnym združením Rómov Slovenska, ARA ART, mestom Banská Bystrica a Zvolen. Záštitu nad 15. ročníkom prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, primátorka Zvolena Lenka Balkovičová a primátor Banskej Bystrice Ján Nosko,“ konštatovala Bučková.

„Nesmierne nás teší, že podujatie Ľudia z rodu Rómov sa dostalo do povedomia širšej verejnosti. Svedčí o tom najmä rastúci počet návštevníkov. Kým v prvých rokoch gro divákov tvorili ľudia z Banskej Bystrice a blízkeho okolia, dnes už môžeme povedať, že máme priaznivcov z rôznych kútov Slovenska,“ dodala riaditeľka festivalu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM