Jakub Forgács Správy

FOTO: Spomienky na vlnu násilného vyvezenia. Dojímavé stretnutie v Bystrici po rokoch

Chvíle, ktoré by si neželal zažiť asi nikto. Pred desiatkami rokov došlo pod Urpínom k násilnému vyvezeniu rehoľníkov. Poslední žijúci svedkovia prišli do Bystrice, spomínať na dramatické udalosti. Ukázal sa aj župan Kotleba.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Spomienky na vlnu násilného vyvezenia. Dojímavé stretnutie v Bystrici po rokoch
Zdroj: TASR

Konfederácia politických väzňov Slovenska (KPVS) si v Banskej Bystrici pripomenula 66. výročie Akcie Kláštory 2. Išlo o druhú vlnu násilného vyvezenia rehoľníkov z kláštorov komunistickým režimom v noci z 3. na 4. mája 1950. „Títo ľudia prežili veľké množstvo utrpenia, na ktoré sa nemôže zabudnúť. Priniesli veľké obety a musíme na to pamätať, aby sa niečo také už nikdy viac nezopakovalo a aby nám boli vzorom,“ hovorí predseda KPVS Peter Sandtner.

Prvá vlna násilného vyvezenia rehoľníkov sa udiala v noci z 13. na 14. apríla 1950. Druhou vlnou bol zasiahnutý aj dom Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul v Banskej Bystrici. „My sme dnes toto miesto navštívili s poslednými žijúcimi svedkami, aby sa po 66 rokoch na toto miesto opäť vrátili,“ priblížil Sandtner. Program podujatia sa začal sv. omšou v Kostole sv. Alžbety, slúžil ju superior Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul v Banskej Bystrici páter František Honíšek. „Potom sme sa presunuli k pamätnej tabuli na budove misijného domu, kde sme položili kvety,“ dodal Sandtner.

Svätej omše v Kostole sv. Alžbety sa zúčastnili aj predseda Banskobystrického smaosprávneho kraja a predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba s manželkou Frederikou Pospíšilovou.

Svoje svedectvo o udalostiach spred 66 rokov prítomným vyrozprával politický väzeň Vladimír Slávik z Hlohovca, ktorý prežil ako lazarista túto barbarskú noc v Banskej Bystrici. „Vrátil sa tam po 66 rokoch. Bola to taká jeho túžba. Zároveň sa stretol so svojím spolužiakom Jaroslavom Homolom z Priechodu. Zhodou okolností obaja boli v tú osudnú noc na jednej izbe,“ dodal Sandtner s tým, že stretnutie oboch mužov po rokoch bolo veľmi dojímavé. Súčasťou spomienky bola aj prehliadka misijného domu a odovzdávanie vyznamenaní. Program účastníci ukončili na Fončorde pri pamätníku príslušníkov PTP, ktorí stavali sídlisko.

Čítajte tiež:

Bystrický cyklobus oslavuje piate narodeniny. Ku každému lístku dostanete darček zdarma!

Historický paradox spred desiatok rokov: Vedeli ste, že Bystrica musela brániť vlastných vojakov?

Spomienky na dramatické vyvezenie rehoľníkov v OBRAZOCH
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM