Jakub Forgács Rôzne

FOTO: Nápad bystrických študentiek sa vydaril. Chorým odovzdali stovky kníh!

Pomôcť zmysluplne stráviť čas a spríjemniť chvíle v nemocnici. Krásny zámer mladých bystrických študentiek sa dočkal realizácie. Nadchol pacientov aj personál nemocnice. Dievčatá chorým, ktorým to zdravie nedovoľuje, knižky dokonca aj čítali!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nápad bystrických študentiek sa vydaril. Chorým odovzdali stovky kníh!
Zdroj: UMB

Študentky Filozofickej a Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici sa rozhodli spríjemniť čas dlhodobo hospitalizovaným pacientom a pacientkam v nemocnici Zelený sen. Spoločne vytvorili projekt Čítanie ako terapia.

„Z rozhovorov so zdravotníckym personálom, ako aj pacientkami a pacientmi a z ich pozorovania vyplynulo, že dlhodobý pobyt v nemocnici pôsobí najmä na pacientov a pacientky negatívne. Sledovali sme úbytok energie, pokles záujmu o okolie, prejavy nudy a frustrácie, niekedy až depresie alebo apatie, čo nejedenkrát komplikovalo aj proces liečby,“ uviedla Lucia Szabóová, organizátorka projektu.

„Vzhľadom na tieto javy sme si určili cieľ projektu, ktorým bolo pomôcť dlhodobo hospitalizovaným pacientom a pacientkam v nemocnici Zelený sen v Banskej Bystrici zmysluplne vyplniť čas strávený v nemocnici,“ povedala so slovami, že sa o to pokúsili prostredníctvom vybudovania knižnice, zorganizovania série individuálnych a skupinových tvorivých aktivít (čítania, tvorivé dielne, spoločenské hry, rozhovor…).

Aby naplnili knižnicu, rozhodli sa zorganizovať zbierku kníh, ktorá sa konala 13. apríla 2016 počas podujatia Univerzitná noc literatúry. „Podarilo sa nám vyzbierať vyše 500 kníh, za ktoré ďakujeme všetkým, ktorí podporili zbierku a darovali svoje knihy na dobrú vec. V zbierke sa nachádzali aj detské knihy, ktoré sme sa rozhodli venovať Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici, aby aj deťom ubiehal čas strávený v nemocnici rýchlejšie,“ poznamenala.

Na knihy pre pacientov a pacientky Zeleného sna už čakala knižnica, ktorú vytvorila Katedre nábytku a drevárskych výrobkov Technickej univerzity vo Zvolene. „Pacienti, pacientky, ako aj samotný personál boli z knižnice nadšení. Niektorí si radi požičajú a prečítajú knižku sami, iným, ktorým to zdravie nedovoľuje, sme čítali my, študentky prekladateľstva a tlmočníctva. Študentky sociálnej práce si s pacientmi a pacientkami vyskúšali pamäťové aktivity, čo im rovnako umožnilo vyskúšať si teoretické znalosti v praxi,“ dodala Szabóová so slovami, že s niektorými si vytvorili aj origami záložky do kníh, ktoré môžu využiť pri čítaní.

Čítajte tiež:

Univerzitná noc literatúry prilákala stovky Bystričanov. Zbierka kníh pre pacientov s krásnym výsledkom

PREHĽAD desiatich lákadiel nového týždňa: Kde v Bystrici sa dá zrelaxovať?

Nová knižnica pre pacientov v OBRAZOCH
5
Galéria
Zdroj: UMB
Zdroj: UMB
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM