Jakub Forgács Rôzne

FOTO: Bystrickí gymnazisti idú príkladom. Vyčistili ihriská aj mestský parčík

Zobrali rukavice, vrecia na odpadky a pustili sa do čistenia. Študenti bystrického gymnázia ukázali, že im nie je ľahostajné prostredie, v ktorom žijú. Pochvaly sa dočkali aj od učiteliek neďalekej materskej školy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystrickí gymnazisti idú príkladom. Vyčistili ihriská aj mestský parčík
Zdroj: Úsmev pre strom

Byť eko neznamená len separovať odpad, ale aj starať sa o životné prostredie, chrániť ho, kultivovať a napomáhať mu. Vzorom pre všetkých môžu byť študenti, zapojení v súťaži Úsmev pre strom. V rámci súťaže aj žiaci Športového gymnázia v Banskej Bystrici aktívne pomáhali pri čistení okolia Športového gymnázia, ihrísk a areálu.

„Dokonca pomohli vyčistiť od odpadkov a smetísk po bezdomovcoch aj priľahlé časti mestského parčíka. Všetko potom spoločne pretriedili, separovali. Ako pochvalu si vyslúžili aj milé slovo od učiteliek z neďalekej materskej školy, pri ktorej očistili okolitý areál. Znovu sa mohli ich žiaci hrať v čistom prostredí,“ uviedla Lucia Piliarová, koordinátorka súťaže Úsmev pre strom.

Na veľké veci však žiaci nestačia. Chladničky či kreslá pohodené uprostred prírody nedokážu odniesť z okolia Banskej Bystrice, v ktorej vyrastajú. Preto vytvorili projekt, vyzdvihujúci aj prácu dobrovoľníkov, ktorí počas verejnoprospešných prác upratujú od jesene do jari naše okolie.

Nielen žiakom z banskobystrického gymnázia ale aj ďalších 161 škôl zapojených v súťaži Úsmev pre strom, sa takýmto spôsobom darí vytvárať zo svojho regiónu krajšie, zelenšie a zdravšie miesto pre život.

Úsmev pre strom nie je len súťažou, v ktorej sa najlepším rozdajú ceny. Žiakov spolu s učiteľmi organizátori motivujú k lepším výkonom, k sebadôvere a novým – verejnosti prospešným nápadom, ktoré pomaly, ale isto prispievajú k zelenšej a k zdravšej budúcnosti nás všetkých. Mladí ekobojovníci sa totiž riadia heslom: I keď sme malí, naše činy sú veľké…

Čítajte tiež:

SERIÁL: Najbizarnejšie križovatky v Bystrici. Aké riziká vás čakajú na Partizánskej?

Štart nového mesiaca so šikovným prehľadom. Čo prinesie prvý májový týždeň v Bystrici?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM