Jakub Forgács Správy

FOTO: Bystrická Univerzita Mateja Bela má 25 rokov. Polyhistorovi odhalili bustu

Na UMB sa konal slávnostný ceremoniál pri príležitosti otvorenia nového akademického roku a 25. výročia vzniku univerzity. Okrem udeľovania ocenení zaujala aj nová busta.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystrická Univerzita Mateja Bela  má 25 rokov. Polyhistorovi odhalili bustu
12
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenský polyhistor Matej Bel, po ktorom je pomenovaná banskobystrická univerzita, má od utorka v areáli školy svoju bustu. Odhalili ju krátko po slávnostnom ceremoniáli pri príležitosti otvorenia nového akademického roku a 25. výročia vzniku univerzity.

„Som hrdý, že som mohol byť na oslavách štvrťstoročnice mojej alma mater. Pocity sú ale dnes príjemnejšie, pretože keď som sem chodil ako študent, tak väčšinou som sa aj bál, keď som išiel na zápočet alebo skúšku. Dnes sú stretnutia s ľuďmi, ktorí ma učili, na úplne inej úrovni a sú veľmi príjemné,“ uviedol pre médiá podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, ktorý sa na oslavách zúčastnil. „Želám univerzite, aby aj ďalších 25 rokov bolo pre ňu veľmi úspešných,“ dodal.

Pri príležitosti 25. výročia univerzity rektor Vladimír Hiadlovský udelil ocenenia vybraným pedagógom a vedeckovýskumným pracovníkom školy.

Vysokoškolské vzdelávanie má v Banskej Bystrici viac ako šesťdesiatročnú tradíciu. Vyššia pedagogická škola, predchodkyňa dnešnej Pedagogickej fakulty, vzdeláva budúcich učiteľov od roku 1954. V roku 1973 bolo v Banskej Bystrici zriadené detašované pracovisko Obchodnej fakulty Vysokej školy ekonomickej v Bratislave, z ktorého v roku 1977 vznikla Fakulta ekonomiky služieb a cestovného ruchu. Ďalšie štyri z dnešných šiestich fakúlt vznikli v deväťdesiatych rokoch. Meno Mateja Bela nesie univerzita od roku 1992.

Pozrite si zábery z otvorenia nového akademického roku a 25. výročia vzniku UMB!

V OBRAZOCH: Otvorenie akademického roka na UMB v Banskej Bystrici
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM