Jakub Forgács Rôzne Správy

Dobrovoľníci sa spojili s umelcami. Veľké skrášľovanie nad bystrickým sídliskom

Pod Urpínom je stále mnoho miest, ktoré si zaslúžia viac pozornosti. Jedným z nich je aj vodojem nad Sásovou. Teraz sa dočká veľkej premeny!

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci sa spojili s umelcami. Veľké skrášľovanie nad bystrickým sídliskom
Zdroj: TASR

Aj Banskobystrický okrášľovací spolok (BBOS) sa opäť zapája do Týždňa dobrovoľníctva. Po aktívnej účasti na otváracej dobrovoľníckej akcii pred bývalým Kinom Hviezda, pozývajú členovia BBOS všetkých dobrovoľníkov na skrášlenie vodojemu nad sídliskom Sásová.

Počmáraný vandalmi

Vodojem, ktorý sa nachádza nad konečnou zastávkou autobusu pri ZŠ Pieninská, je momentálne počmáraný a pofarbený vandalmi. BBOS plánuje spolu s dobrovoľníkmi túto budovu namaľovať, prekryť grafity a spolu s mladými umelcami ju pomaľovať zaujímavými maľbami s témou prírody.

Čítajte tiež: Prírodný chodník aj paletové lavičky. Bystrické Sídlisko čaká veľké skrášľovanie

„Cieľom projektu je prostredníctvom malých dobrovoľníckych projektov postupne učiť verejnosť starostlivosti o verejný priestor, ktorý nás obklopuje a v ktorom všetci žijeme. Každý môže priložiť ruku k dielu a každý môže malou aktivitou zmeniť svoje okolie a tým aj celú spoločnosť. Chceme, aby desiatky Sásovčanov, ktorí chodia okolo, vedeli, na čo vlastne tieto budovy slúžia, že sú užitočné a potrebné, a preto by sme ich nemali poškodzovať, “ uviedla Diana Javorčíková z BBOS.

Oživenie stien

Aktivita je rozdelené do dvoch dní, počas ktorých by vodojem aj priestor okolo neho mal prejsť čiastočným skrášlením. Vo štvrtok 22.9. od 9:00 do obeda dobrovoľníci z radov zamestnancov Stredoslovenskej vodárenskej a prevádzkovej spoločnosti (StVPS) odstraňovali grafity na budove a maľovať steny vodojemu. Tiež pokosili okolie plotu a pripravia ho na maľovanie.

Druhá aktivita je naplánovaná na sobotu 24.9. od 10:00 do 12:30, ktorú organizátori nazvali „Sídliskový dobrovoľnícky deň pri vodojeme“. Počas tohto dňa môžu všetci dobrovoľníci nenáročnou aktivitou pomôcť namaľovať stĺpiky plota okolo vodojemu, ale tiež vidieť naživo, ako sa maľujú maľby na steny vodojemu a ako sa vyrábajú lavičky. V rámci dňa budú pripravené aj zaujímavé aktivity pre rodiny s deťmi, napríklad maľovanie na skalky, z ktorých bude vytvorené skalkové prekvapenie.

„Nechať steny biele, to je riziko. Chceme ich preto ozvláštniť maľbami s environmentálnou tematikou. Presvedčili sme sa o tom na viacerých našich projektoch, kedy sme pochopili, že akonáhle sa odstránia grafiky a na stenu nakreslíme niečo pekné, tematické, môžu tieto steny zostať nepoškodené dlhodobo. Napríklad Farebná ulička, kde sme na časť bielej steny namaľovali monumenty Banskej Bystrice, je nepoškodená už viac ako rok,“ doplnila Diana Javorčíková.

Pozrite si v priloženej fotogalérii, ako vyzerala dobrovoľnícka brigáda pred bývalým bystrickým kinom!

Čítajte tiež: FOTO: Netradičný piknik v Bystrici. Desiatky dobrovoľníkov v akcii pred bývalým kinom

Dobrovoľnícky piknik v OBRAZOCH
9
Galéria
Zdroj: Centrum Dobrovoľníctva
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM