Katarína Oravská Iné športy

Cyklobus ako novinka leta na Horehroní: Ľudia si užívajú 1 300 km trás!

Od júla je v prevádzke cyklobus už aj na Horehroní. Odvezie vás na začiatočný bod cyklotrasy a potom späť. Prevádzka je tento rok skúšobná.

Ilustračný obrázok k článku Cyklobus ako novinka leta na Horehroní: Ľudia si užívajú 1 300 km trás!
Zdroj: TASR

„Návštevníkov, ako aj záujemcov o cykloturistiku “zbiera“ v oblasti Mýta pod Ďumbierom, Bystrej, na Táľoch, v Brezne, Brusne a Čiernom Balogu, kde sú vytvorené aj jeho zastávky,“ priblížil výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Nízke Tatry Juh Milan Gemzický. Ako pokračoval, zatiaľ prevažuje záujem oň u slovenských turistov.

Trasy cyklobusu vyberali podľa zaujímavostí

Cyklobus bude v prevádzke do 25. augusta. Financovaný je z rozpočtu oblastnej organizácie. Na Horehroní je viac ako 1 300 kilometrov cyklotrás rôznej náročnosti. Trasy cyklobusu vyberali podľa zaujímavostí, respektíve atraktivít, ktoré sa tu nachádzajú.

Chceli osloviť hlavne rekreačných cyklistov

„Tento rok je prevádzka cyklobusu skúšobná a budúci rok určite pridáme aj iné trasy. A v neposlednom rade sme cyklotrasy vyberali podľa dopytu,“ povedal riaditeľ. Podľa jeho slov naozaj dobrí cyklisti viac-menej cyklobus nepotrebujú, lebo kondícia im umožňuje dopraviť sa, kam len chcú. „Ale ak sme chceli osloviť klientelu rekreačných cyklistov, museli sme náročnosť trás prispôsobiť ich reálnej kondícii a z výletu s cyklobusom urobiť zážitok, nie preklínanie z posledných síl,“ konštatoval Gemzický.

Grafikon cyklobusu je štvordňový

Cieľom jeho cesty sú začiatočné body cyklotrás a odvoz späť. Grafikon cyklobusu je štvordňový a začína vo štvrtok, cestou na Srdiečko a následne Čertovicu. Zo Srdiečka je možné podniknúť hrebeňovú túru na Chopok či Ďumbier a bicyklom sa zviesť späť. Alebo sa dá ísť z Čertovice cykotrasou po vrstevniciach a s miernym klesaním až do obce Braväcovo. V piatok cyklobus vyvezie turistov na Salaš Zbojská. Čaká ich potom v konečnej stanici Chvatimech.

Ponúk je niekoľko

V sobotu smeruje na Čierny Balog a ďalej na Tlstý javor, z ktorého vedú cyklotrasy Muránskou planinou až na Čierny Balog, kde je opäť pristavený cyklobus. Tu je možné vybrať si z troch cyklotrás, ktorých cieľ je pri Čiernohronskej železničke. „Nedeľný výlet smeruje opačným smerom, do Medzibrodu, kde začína cyklotrasa upravenými lesnými cestami až do kúpeľného mestečka Brusno,“ popísal Gemzický.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM