Jakub Forgács Rôzne Správy

ČIERNY deň v HISTÓRII Bystrice: Pri NIČIVOM požiari zahynulo vyše 130 ľudí, FOTO

Horiace seno sa roznieslo po strechách domov, ktoré boli spravidla pokryté šindľom. Túto hrozivú udalosť si pred rokmi pripomenulo plné Námestie SNP.

Ilustračný obrázok k článku ČIERNY deň v HISTÓRII Bystrice: Pri NIČIVOM požiari zahynulo vyše 130 ľudí, FOTO
5
Galéria
Zdroj: TASR/Dušan Hein

Z 3. na 4. augusta 1761 rokmi postihol Banskú Bystricu ničivý požiar. Vypukol okolo 21.00 hod. v severnej predmestskej časti mesta Hámor, odkiaľ sa rýchlo šíril. „Práve dul silný vietor, až víchor, a ten potom roznášal tieto plamene, smeroval ich práve do centra mesta,“ priblížil pred rokmi profesor histórie Pavol Martuliak.

Tie zachvátili viaceré stodoly plné sena a senníky. Horiace seno sa roznieslo po strechách domov, ktoré boli spravidla pokryté šindľom. Zásluhou tohto horľavého materiálu sa požiar rýchlo šíril do centra. „Tomu požiaru padlo za obeť do 200 domov v celej Banskej Bystrici, snáď ostala trošku ušetrená Horná Strieborná ulica,“ dodal Martuliak s tým, že sa dostal aj k hradnej časti a vyhoreli všetky hradné objekty.

Túto ničivú udalosť si v auguste 2011, na 250. výročie požiaru, pripomenuli Banskobystričania aj na Námestí SNP. Program Bystrica v plameňoch s virtuálnym požiarom Radnice mal pripomenúť smutnú kapitolu dejín a udalosť, ktorý si vyžiadala vyše 130 ľudských životov.

Ľudia, ktorí si program prišli pozrieť, vtedy zaplnili celé námestie. Pripomenúť si ho môžete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Bystrica si pred rokmi pripomenula smutné výročie ničivého požiaru
5
Galéria
Zdroj: TASR/Dušan Hein
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM