Jakub Forgács Správy

Ženy, bez ktorých by operácie NEFUNGOVALI: Prezlečú sa aj 5-krát za deň, FOTO

Málokto vie, že tím, ktorý je súčasťou operačných výkonov, je oveľa väčší a často je činnosť tejto "skrytej“ súčasti tímu prehliadaná. Pracuje na oddelení sterilizácie.

Ilustračný obrázok k článku Ženy, bez ktorých by operácie NEFUNGOVALI: Prezlečú sa aj 5-krát za deň, FOTO
6
Galéria

Iste ste sa nikdy veľmi nezamýšľali, kde končia nástroje, s ktorými vás lekár operuje alebo vyšetruje. „Tie končia u kolegýň a kolegov z oddelenia centrálnej sterilizácie, kde sa nástroje umývajú, dekontaminujú, triedia a sterilizujú. Centrálna sterilizácia je neoddeliteľnou súčasťou operačných sál a operácií. Ich odborná práca je pre bezpečnosť pacienta nevyhnutná,“ píše Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta na sociálnej sieti. Viete si predstaviť, čo by sa stalo, keby sa nesterilizovali nástroje po operácii každého pacienta, vrátane pacientov s hepatitídou alebo HIV?

Ako prebieha sterilizácia?

Na oddelení sa nachádza takzvaná nečistá strana a čistá strana. „Keďže sa na oddelení musí prísne dodržiavať hygienický režim, prezliekajú sa tu aj päťkrát denne,“ píše nemocnica.

Nečistá strana, alebo aj umyvárka je miestnosť, kde sa zvážajú všetky použité kontaminované zdravotnícke pomôcky, tu sa dekontaminujú a dezinfikujú. Pomôcky sa umývajú ako ručne tak aj v umývacích automatoch.

„Na druhej strane umývacích automatov sa nachádza už čistá strana, ktorá predstavuje predsterilizačnú prípravu. Na tejto strane sa zdravotnícke pomôcky balia do setov, ktoré sa zaplombujú a otvárajú až pri operácii. Tieto sety musia byť preto pripravené podľa toho o akú operáciu sa bude jednať,“ pokračuje nemocnica, podľa ktorej na čistej strane prebieha aj posledný krok prípravy setových kontajnerov, a následne samotný sterilizačný proces.

Po sterilizačnom procese sa kontroluje správnosť priebehu sterilizácie a následne sa sety rozdeľujú na operačné sály, oddelenia, zákrokové sály a ambulancie.

Na pracovisku zháňajú aj nové posily. Viac sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Oddelenie centrálnej sterilizácie v bystrickej nemocnici
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM