Jakub Forgács Správy Samospráva

Bystrický primátor vo veľkom ROZHOVORE: Rád by som bol pozitívny, no aktuálna situácia ma vôbec neteší

Ako zasiahla pandémia naše mesto a ako hodnotí svoje tri roky vo funkcii? Vyspovedali sme banskobystrického primátora Jána Noska.

Ilustračný obrázok k článku Bystrický primátor vo veľkom ROZHOVORE: Rád by som bol pozitívny, no aktuálna situácia ma vôbec neteší
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Záver roka sa nezadržateľne blíži. Oslovili sme preto primátora Mesta Banská Bystrica Jána Noska, s ktorým sme sa rozprávali o aktuálnych témach. Hovorili sme nielen o dopadoch pandémie. Zhodnotil aj svoje doterajšie pôsobenie vo funkcii a prezradil i to, čo by pred druhými „pandemickými“ Vianocami poprial Banskobystričanom.

1. Ako sa mesto popasovalo s pandémiou posledný rok? Aký mala vplyv na chod mesta? Čo sa stihlo, nestihlo, aké projekty v meste pandémia zabrzdila?

Musím povedať, že posledný rok bol extrémne náročný. Popri všetkých rozbehnutých projektoch sme pokračovali v boji proti pandémii koronavírusu. Namiesto novoročného príhovoru na zaplnenom Námestí SNP, zasadal mestský krízový štáb. Podobne ako vlani, aj od začiatku tohto roka sme pozorne sledovali situáciu a na dennej báze sme prijímali potrebné opatrenia. Rok 2021 nebol len o covide, ale aj o mimoriadnych situáciách, keď sme bojovali proti prírodným živlom – vode a vetru. V náročných chvíľach sa Banská Bystrica vždy vedela spojiť, a inak tomu nebolo ani teraz. Za posledný rok prešlo viacerými personálnymi zmenami aj banskobystrické mestské zastupiteľstvo, prišli sme o mnohých vzácnych ľudí…

Počas prvých mesiacov sme bojovali za to, aby Banská Bystrica a Zvolen mohli postupovať samostatne a vytvoriť svoje vlastné územia mestského rozvoja v súvislosti s čerpaním eurofondov v novom programovom období. Spolu s poslancami sme pripravili zásobník viac ako 20 projektov na nasledujúce roky. Podarilo sa nám zrealizovať rekonštrukciu rozsiahlych úsekov miestnych komunikácií na Hornej ulici, Partizánskej ceste, ulici Československej armády a Javorníckej ulici. Stavebné mechanizmy sa presunuli na Hutnú ulicu a s prípravnými prácami začal zhotoviteľ aj na najväčšom úseku, aký sa kedy v našom meste rekonštruoval – od Moskovskej ulice na Fončorde, až po Tajovského ulicu pri Lidli. Ďalšie projekty rozsiahlej obnovy miestnych komunikácií sú v štádiu súťaženia zhotoviteľov a realizované budú v budúcom roku. Finišujeme s revitalizáciou vnútrobloku v Sásovej, historicky najrozsiahlejšou rekonštrukciou zimného štadióna i výstavbou Mestského mládežníckeho štadióna v Radvani. Revitalizujeme okolie plavárne, Žilinskej univerzite sme nápomocní pri vypracovávaní strategického dokumentu – Plánu udržateľnej mobility.

Boli sme súčinní pri rozsiahlej rekonštrukcii Štadióna SNP. Som rád, že po desiatkach rokov sa môžu z nového mosta tešiť nielen obyvatelia Jakuba, ale najmä Iliašania. Pokračujeme v obnove národnej kultúrnej pamiatky, Základnej umeleckej školy J. Cikkera a rozšírili sme kapacity zariadenia sociálnych služieb na ul. 9. mája. V rukách vysúťažených zhotoviteľov sú už aj vybrané autobusové zastávky, ktoré prejdú v budúcom roku rekonštrukciou, podobne ako aj vnútroblok na Tulskej ulici. Rozbehnutých projektov je mnoho, no súčasná situácia nie je jednoduchá pre nikoho. S náročným obdobím, v ktorom žijeme sa museli vysporiadať všetci zhotovitelia, ktorí realizujú investičné akcie aj v našom meste. Nepriaznivý stav na stavebnom trhu spôsobil niekoľkonásobne predĺženie dodacích lehôt a navýšenie cien. Napriek tomu všetci robia všetko preto, aby rozbehnuté stavby dokončili.

Zároveň pracujeme na projektoch Zelených sídlisk, revitalizácie ďalších verejných priestranstiev a vytypovaných lokalít. Rokujeme so Železnicami SR o budúcnosti lokality pri malej železničnej stanici, kde je našou ambíciou vybudovať oddychovú zelenú pešiu zónu pre obyvateľov i návštevníkov mesta. Získali sme eurofondy na rekonštrukciu semaforov na ceste I/66 popri Hrone, ale aj na vybudovanie cyklolávky ponad R1-ku v Radvani. Z dopravných projektov spomeniem výstavbu miniokružnej križovatky pri Mestskom parku na Tajovského ulici, na ktorú máme vydané právoplatné územné rozhodnutie. V neposlednom rade ma teší, že sa nám podarilo získať do majetku mesta dva objekty Medeného hámra s prístupovými cestami a rozbehli sme snahy o záchranu Domu kultúry. Som rád, že sme našli partnera – Banskobystrický samosprávny kraj, ktorý chce ísť do tohto ambiciózneho projektu spolu s nami. Od znova začíname s projektom revitalizácie mestského parku. Čo ma neteší je, že sa nám nedarí nájsť zodpovedného zhotoviteľa, ktorý by dokončil začatú výmenu kremačných pecí v banskobystrickom krematóriu.

Hoci sa nám nepodarilo uspieť na ceste za titulmi Európske hlavné mesto kultúry či Mesto kultúry 2022, ideme ďalej.

V oboch prípadoch sme zosieťovali veľké množstvo šikovných ľudí z Banskej Bystrice a regiónu, vytvorili sme koncepcie a vízie, ktoré chceme v budúcnosti naplniť. Tento rok sa nám podarilo úspešne zaradiť medzi 56 samospráv z celého sveta, ktoré sa hlásia k Iniciatíve pre otvorené vládnutie. Naším cieľom je rozvíjať mesto spolu s obyvateľmi a vďaka participatívnym procesom zapájať ľudí do rozhodovania o veciach verejných.

2. Podnikatelia v meste zatvorili alebo postupne zatvárajú prevádzky, mnohé z nich neprežijú a neobnovia svoju činnosť. Ak by pandémia pokračovala ďalej, čo by ste im poradili, ako majú prežiť, ako majú znovu rozbehnúť svoje prevádzky? Bude im mesto nápomocné?

Na prázdne prevádzky či zatvorené obchodné priestory, ktoré kedysi prosperovali, sa pozerá veľmi ťažko. Otázka, ako by mali unavení a znechutení majitelia gastropodnikov a obchodov prežiť a opätovne rozbehnúť svoj biznis je síce na mieste, no obávam sa, že nie pre predstaviteľov samospráv, ale pre členov vlády. Práve oni by mali byť tí, ktorí prídu s jasnými opatreniami, ktoré pomôžu spoločnostiam, podnikateľom a ich zamestnancom v súčasnej situácii, keď sa nariadenia sprísňujú, prežiť a postaviť sa opäť na nohy. Od začiatku pandémie koronavírusu komunikujeme so zástupcami Cechu hostinských a snažíme sa prevádzkam v historickom centre mesta, ktoré nás oslovili, vyjsť v ústrety. Majiteľom terás sme pomohli v minulom roku počas prvej aj druhej vlny pandémie znížením existujúceho nájmu o 80 percent. Zároveň sme im umožnili mať umiestnené terasy v pamiatkovej zóne aj počas celého zimného obdobia.

So začínajúcou treťou vlnou pandémie nás oslovili so žiadosťou o pomoc aj tento rok. Som rád, že poslanci opätovne schválili náš návrh, aby mohli mať podnikatelia otvorené terasy aj v zime so zníženým nájmom o 80 percent. Žiaľ, situácia so šírením koronavírusu sa natoľko zhoršuje, že v tejto chvíli nevieme povedať, kedy budú môcť svoje terasy opätovne sprístupniť zákazníkom. V kútiku duše však dúfam, že najbližšie týždne sa budeme všetci správať zodpovedne, dodržíme lockdown nariadený Vládou SR a hlavným hygienikom SR a postupne sa opäť vrátime k bežnému životu. Zároveň si prajem, aby naše výzvy k očkovaniu zabrali, aby ľudia prispeli ku kolektívnej imunite, a aby sme sa v priaznivejšej situácii dostali z tretieho stupňa ohrozenia do lepších farieb v rámci covid automatu. Verím, že to, čo počas našich rozhovorov podnikatelia naznačujú, sa nenaplní. Držím všetkým palce, aby aj tretiu vlnu pandémie prežili v zdraví, a aby ich prevádzky neostali natrvalo zatvorené.

Viac o tom, ako primátor zhodnotil svoje doterajšie fungovanie vo funkcii, sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM