Jakub Forgács Správy

Bystrickí poslanci ROZHODLI: Samospráva v budúcom roku posilní a rozšíri sociálne služby

Snahou mesta je podľa slov primátora Jána Noska neustále zlepšovať poskytovanie sociálnych služieb na území mesta.

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí poslanci ROZHODLI: Samospráva v budúcom roku posilní a rozšíri sociálne služby
Zdroj: Unsplash.com

Mesto pod Urpínom má spracovaný komunitný plán sociálnych služieb na roky 2021 až 2027. „Ide o strategický dokument podporujúci komplexný rozvoj sociálnych služieb pre všetkých obyvateľov, pričom zohľadňuje miestne špecifiká a potreby. Poslanci na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili návrh akčného plánu na budúci rok, ktorý bol ešte začiatkom októbra tohto roka prerokovaný v pracovných skupinách a zverejnený na pripomienkovanie aj na webovej stránke mesta,“ uviedol Miroslav Strelec z Kancelárie primátora.

V šiestich oblastiach

Návrh na plnenie konkrétnych aktivít z Komunitného plánu sociálnych služieb mesta Banská Bystrica na roky 2021 – 2027 formou Akčného plánu pre rok 2024 spracoval odbor sociálnych vecí.

Jednotlivé aktivity sú v návrhu rozdelené do šiestich oblastí.

Prvých päť sa týka konkrétnych cieľových skupín, ktorým je sociálna pomoc poskytovaná. Ide o seniorov, obyvateľov so zdravotným znevýhodnením, ďalej o rodinu, deti a mládež, o osoby v nepriaznivej životnej situácii a o obyvateľov žijúcich v marginalizovaných rómskych komunitách. Šiestu oblasť, spoločnú pre všetky uvedené skupiny, tvoria tzv. prierezové opatrenia. Zamerané sú na zlepšenie informovanosti verejnosti a na rozvoj spolupráce v oblasti sociálnych služieb.

„Na tvorbe budúcoročného akčného plánu sa okrem zástupcov mesta podieľali aj všetci spolupracujúci partneri, ktorí zabezpečujú na území Banskej Bystrice služby v sociálnej oblasti. V roku 2024 sa plánujeme prioritne zamerať na posilňovanie kvalitných terénnych a ambulantných sociálnych služieb v meste, aby sme všetkým, ktorí to potrebujú, umožnili čo najdlhšie zostať vo svojom domácom prostredí. Nemalá pozornosť bude naďalej venovaná aktívnym seniorom. Zameriame sa hlavne na udržiavanie a rozširovanie ich sociálnych kontaktov. Verím, že v budúcom roku sa nám podarí rozšíriť i možnosť poskytovania odľahčovacej služby pre ľudí starajúcich sa doma o svojich najbližších s nepriaznivým zdravotným stavom,“ uviedla Ivana Kružliaková, vedúca Odboru sociálnych vecí MsÚ Banská Bystrica.

Rozšírenie sociálnej služby

V budúcom roku, okrem iného, mesto počíta aj s rozšírením sociálnej služby pre osoby v nepriaznivých životných situáciách. „Pôjde o poskytovanie poradenstva pre všetkých klientov nachádzajúcich sa v kríze, vrátane obetí domáceho násilia, ktorých počet v ostatných rokoch narastá,“ pokračoval Strelec so slovami, že samospráva taktiež navýši počet intervencií poskytnutých prostredníctvom terénnej sociálnej služby krízovej intervencie pre obyvateľov v náročných životných situáciách, zo súčasných 150 na 400 za rok.

„Som rád, že mestskí poslanci schválili návrh akčného plánu. Našou snahou je neustále zlepšovať poskytovanie sociálnych služieb na území mesta. V súčasnosti pripravujeme aj výstavbu dvoch zariadení pre seniorov zo štrukturálnych fondov. Aj vďaka nej rozšírime existujúce kapacity pre skôr narodených Banskobystričanov z takmer 160 o ďalších 24 miest.Máme záujem držať krok s ostatnými samosprávami, ktoré sú súčinné pri zabezpečovaní pomoci svojim obyvateľom. Teší ma, že v tejto oblasti nestagnujeme, ale práve naopak, snažíme sa vytvárať efektívny a funkčný systém pre všetkých, ktorí takúto pomoc potrebujú,“ poznamenal primátor Ján Nosko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM