Jakub Forgács Správy

Bystrická rómska osada spôsobovala problémy: Mesto sa rozhodlo zakročiť!

Banskobystrická rómska osada s priľahlými nelegálnymi skládkami sa určite neradí medzi tie lokality, na ktoré by mesto mohlo byť hrdé. Rozhodlo sa preto konať a do prác na čistení okolia zapojí aj samotných obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická rómska osada spôsobovala problémy: Mesto sa rozhodlo zakročiť!
Zdroj: Dnes24.sk

Na spomínaný problém poukázal už pred pár dňami bystrický mestský poslanec. Mesto Banská Bystrica a Kultúrne združenie Rómov SR stanovili na pracovnom stretnutí v Senici spoločný postup proti čiernym skládkam odpadov a nelegálnym stavbám v tejto lokalite. Na stretnutí sa zúčastnil aj primátor mesta Peter Gogola, ktorý spolu s odborníkmi z mestského úradu zhodnotil situáciu priamo na mieste.

Ruku k dielu priložia aj samotní obyvatelia

Zo stretnutia vyplynula dohoda o spoločnom a koordinovanom postupe vo veci vznikajúcich a opakujúcich sa problémov s čiernymi skládkami a nelegálnymi stavbami v tejto oblasti. Tie, samozrejme, ovplyvňujú aj kvalitu života všetkých obyvateľov mesta. Zástupcovia všetkých zúčastnených strán sa zhodli na tom, že podmienkou pre udržanie poriadku, čistoty a bezpečnosti na Cementárskej ulici a Na Hrbe, ale aj v iných častiach mesta, je aktívna účasť obyvateľov týchto častí pri odstraňovaní nelegálnych skládok ako aj pri procese odstraňovania alebo legalizácii nelegálnych stavieb.

„Považujem za správne, aby obyvatelia, ktorí takýmto spôsobom znehodnocujú životné prostredie v okolí svojich obydlí alebo v inej časti mesta, priložili ruku k dielu a odstránili čierne skládky. Mesto im, samozrejme, poskytne potrebné náradie, odvoz odpadu a pomôže s koordináciou prác. Čistota nášho mesta je pre nás dôležitá, pretože človeka formuje aj prostredie, v ktorom žije. V neposlednom rade je čistota a poriadok v meste jedným z hodnotiacich kritérií návštevníkov mesta, čo nám nemôže byť ľahostajné," vyjadril sa primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.

Čistenie prebehne v niekoľkých etapách

Z pracovného stretnutia vyplynuli úlohy pre jednotlivé útvary mestského úradu, Mestskú políciu, ako aj pre Kultúrne združenie Rómov SR. Oddelenie odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev zabezpečí vo vybraných lokalitách pristavenie veľkokapacitných kontajnerov, ich odvoz a v prípade záujmu zapožičia náradie. Jednotlivé lokality budú dočisťované postupne v niekoľkých etapách tak, aby bolo čistenie verejných priestranstiev dôsledné. S prácami by sa malo začať v dvadsiatom týždni. Stavebný úrad bude aj naďalej monitorovať situáciu s nelegálnymi stavbami a v zmysle zákona riešiť prípadné zistené pochybenia.

Kultúrne združenie Rómov SR prisľúbilo poskytnúť pomoc v koordinácii obyvateľov a ponúklo následne v súčinnosti s Mestskou políciou možnosť poskytovať preventívne aktivity vo forme prednášok pre príslušníkov rómskej komunity v meste. Na základe záverov rokovania zvýši Mestská polícia frekvenciu preventívnych kontrol verejných priestranstiev v lokalitách, kde hrozí opakovaný vznik podobných problémov.

Foto: mesto Banská Bystrica

Stretnutie k čisteniu nelegálnych skládok v Senici
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM