Jakub Forgács Správy

Túlavé psy, potkany, okolie posiate odpadom... Bystrická rómska osada spôsobuje problémy!

Banskobystrická rómska osada s priľahlými nelegálnymi skládkami sa určite neradí medzi tie lokality, na ktoré by mesto mohlo byť hrdé. A niektorí obyvatelia jej a Bystrici nerobia dobré meno. Pozrite, čo by podľa poslanca mestského zastupiteľstva mohlo pomôcť.

Ilustračný obrázok k článku Túlavé psy, potkany, okolie posiate odpadom... Bystrická rómska osada spôsobuje problémy!
Zdroj: Dnes24.sk

Senica a priľahlá rómska osada bola kedysi malá a v podstate bez väčších problémov. „Za posledné roky sa výrazne rozrástla, a to nie Rómami, pochádzajucimi z Banskej Bystrice. Súčet legálnych prisťahovalcov do tejto lokality v Senici a hneď vedľa, Pod hrbom, odhadujem na 100 až 150,“ uviedol poslanec mestského zastupiteľstva Martin Turčan, podľa ktorého je celá táto oblasť posiata väčšími, či menšími nelegálnymi stavbami a prístavbami. „Ťažko ich vôbec zrátať, sú ich desiatky. Stav budov je katastrofálny a pri obhliadke som natrafil na strechy, ktoré su provizórne, prekryté plachtovinou a keďže sú nosníky prehnité, tak sú nosné konštrukcie podopierané lešenárskymi trubkami,“ doplnil.

„Podľa mojich informácií sú jadrom osady dočasné stavby. Tie vznikli za účelom ubytovania robotníkov a väzňov, ktorí stavali areál cementárne, ktorá dnes už v našom meste bohužiaľ neexistuje,“ pokračoval Turčan, podľa ktorého sa na základe tohto dá aj odhadnúť, aký je vek spomínaných budov a teda v akom strašnom stave sú, keďže sú z maximálnej väčšiny neudržiavané.

Prostredie posiate odpadom

Z tejto osady podľa jeho slov pochádza trestná činnosť, krádeže, túlavé psy či potkany. „Celé okolie je posiate odpadom, ktorý pochádza z tejto osady a od jej obyvateľov. Každý týždeň tam dovezú veľkokapacitný kontajner, ktorý je plný za dva dni,“ spomenul a podotkol, že zvyšok, čo sa do neho nevprace, končí na ulici a okolitých pozemkoch. Ako pokračoval, situácia je podľa neho takto ďalej neudržateľná „Firmy a niektorí obyvatelia si zvykli, že svoj odpad vyvezú do osady a jej obyvatelia si ho rozoberú, lenže problémom je, že čo navyužijú, končí pohodené v okolí a doslova zamoruje tento priestor,“ dodal Turčan.

„Je potrebné si uvedomiť, že v tejto lokalite okrem pôvodných obyvateľov pôsobí aj približne 40 firiem, ktoré majú zvýšené náklady na ostrahu a deratizáciu,“ povedal. Hneď pod cestou je nový Priemyselný park Šalková, areál SAD a ďalšie firmy. „Toto všetko sú lokality, kde sídli mnoho významných bystrických firiem a každý deň sa potýkajú s týmto problémom,“ vysvetlil Turčan.

Fotopasce

Poslanec už v tejto veci predložil na poslednom mestskom zastupiteľstve uznesenie, ktorým žiada prednostu mestského úradu o komplexné riešenie spomínaného problému s nelegálnymi stavbami, kriminalitou, hromadiacim sa odpadom a s ním súvisiacim premnožením hlodavcov. „Správu o tom, ako postupovať pri riešení problémov v tejto lokalite, žiadam predložiť na najbližšie zasadnutie mestského zastupiteľstva,“ uviedol poslanec, ktorý chce dosiahnuť stav, aby sa mesto začalo touto lokalitou zaoberať.

„Ja riešenie vidím hlavne v častých hliadkach mestskej polície, kontrole obyvateľov a ich stotožňovaním, aby sme vyčlenili postupne tých, ktorí v tejto lokalite nemajú čo robiť, nakoľko nemajú trvalý pobyt a užívajú nehnuteľnosti v rozpore so zákonom,“ vysvetlil Turčan, podľa ktorého by rád spolu s mestskou políciou prvýkrát použil aj možnosť fotopascí, ktoré by za malé náklady dokázali pomôcť monitorovať kritické oblasti, kde vznikajú spomínané skládky a hlavne stotožňovať páchateľov s konkrétnymi priestupkami. „Oblasť bývalej čističky odpadových vôd sa premieňa na nelegálnu skládku odpadu, ktorú neodstránime len tak, nakoľko sú to roky nazbierané odpady v obrovskom rozsahu,“ dodal Turčan.

Foto: archív Martina Turčana

Čierne stavby a nelegálne skládky trápia aj Bystricu: Mestský poslanec navrhol n
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM