Jakub Forgács Správy

Bystrická NOCĽAHÁREŇ oslavuje 30 rokov: Čo chystá pre ľudí bez domova na Vianoce?

Mesto je aj tento rok pripravené pomôcť ľuďom bez domova prečkať zimné obdobie v teple. Aké majú možnosti?

Ilustračný obrázok k článku Bystrická NOCĽAHÁREŇ oslavuje 30 rokov: Čo chystá pre ľudí bez domova na Vianoce?
4
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

Banská Bystrica bola pred tridsiatimi rokmi jedným z prvých miest na Slovensku, ktoré na svojom území zriadilo nocľaháreň pre ľudí bez domova a začalo sa venovať krízovej intervencii v sociálnych službách na profesionálnej úrovni. Nocľaháreň Večierka poskytla za tri dekády takmer 200-tisíc nocľahov tým, pre ktorých domov nie je samozrejmosť. Ľudia žijúci na ulici, ktorí chcú prijať pomoc, môžu využívať nocľaháreň spolu s ohrevňou aj počas tohtoročnej zimy. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Schopná pomáhať

V roku 1993 spojilo mesto Banská Bystrica sily spolu so Slovenským Červeným krížom, Územným spolkom Banská Bystrica, banskobystrickým okresným úradom a Slovenskou katolíckou charitou, aby zriadili prvú nocľaháreň, vtedy ešte so sídlom na adrese Bočná ul. č. 9. Nocľaháreň Večierka je dodnes v gescii SČK a mesta.

„Pri hodnotení 30 rokov fungovania nocľahárne Večierka pre klientov bez domova mi nedá nespomenúť paralelu s dospelým 30-ročným človekom. Je to človek, ktorý dosiahol určitú veľkosť a silu potrebnú na vykonávanie určitých činností, aby sa mohol prispôsobiť životu. Skončil školskú prípravu, vstúpil na trh práce, založil si rodinu… Naša Večierka je ako úspešný dospelý človek. Na začiatku sme sa hľadali tak, ako sa hľadá a učí v živote malé dieťa. Postupom času sme rástli a vychytávali chyby, často sme sa učili aj na vlastných. Dnes už vieme zhodnotiť, že sme sa naučili všetko správne. Tento druh sociálneho zariadenia je potrebný ako prvý záchyt klientov, ktorí sa ocitli, pre nich, v neriešiteľnej situácii. Dnešná Večierka dosiahla vzrast a určitú silu, aby bola schopná pomáhať všetkým, ktorí o to požiadajú,“ dopĺňa Zuzana Stanová, riaditeľka územného spolku Slovenského Červeného kríža v Banskej Bystrici.

Noc v teple

V rámci nocľahárne funguje ohrevňa ꟷvykurovaný priestor, ktorý je v zimných mesiacoch sprístupnený pre ľudí bez domova v prípade potreby za dohodnutých podmienok.

„Patríme k lídrom v poskytovaní a variabilite zariadení a v riešení sociálnej krízovej intervencie. Za tridsať rokov malo takmer 200 tisíc ľudí šancu využiť nocľaháreň a prečkať noc v teple. Pripravení sme aj na tohtoročnú zimu. V prípade, že si nejaká osoba bez domova bude počas mrazivých dní a nocí vyžadovať prevoz do ohrevne, spolupracujeme so zdravotnou dopravnou službou,“ hovorí Karol Langstein, vedúci Oddelenia sociálnej a krízovej intervencie MsÚ v Banskej Bystrici.

Nocľaháreň Večierku a ohrevňu Pod Urpínom 6, môžu využívať len tie osoby bez domova, ktoré vedia dodržiavať pravidlá. Následne je už na ich rozhodnutí, či prijmú nadväzujúcu pomoc Slovenského Červeného kríža a bude s nimi vykonávaná sociálna práca v útulkoch. Okrem nich však na verejných priestranstvách žijú aj takí ľudia, ktorí odmietajú dodržiavať poriadok, podmienky a celkovo na sebe pracovať. Aj tým však pomáhajú pracovníci terénnej sociálnej služby.

„Stále sa nevzdávame myšlienky realizácie nízkoprahovej nocľahárne. Súvisia s tým však viaceré úskalia, ktoré, zatiaľ, znemožňujú realizáciu tohto zámeru. Problémom je predovšetkým výber vhodnej lokality. Veľakrát totiž narážame na podnety od obyvateľov, ktorí nesúhlasia s takýmto projektom v blízkosti ich obydlí,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Viac o tom, čo sa pre ľudí bez domova chystá počas Vianoc, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V nocľahárni pripravili pre ľudí bez domova tradičný Dračí dych
4
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM