Jakub Forgács Správy

Bystričanom zvýšia DANE, centrum pritom ŽIARI: Malo mesto ŠETRIŤ na výzdobe? FOTO

Mesto pod Urpínom prišlo s nepopulárnym opatrením. Samospráva pristúpila k zvýšeniu miestnych daní a poplatkov.

Ilustračný obrázok k článku Bystričanom zvýšia DANE, centrum pritom ŽIARI: Malo mesto ŠETRIŤ na výzdobe? FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Banskej Bystrici schválilo v utorok vyrovnaný rozpočet na budúci rok vo výške takmer 120 miliónov eur. Ako na zasadnutí odznelo, ustanovenia kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre rok 2023, daňový bonus, zvýšenie cien plynu a tepla, ako aj ceny za tovary a služby v rámci zmluvných dodávateľských vzťahov znamenajú pre Banskú Bystricu navýšenie celkových výdavkov bežného rozpočtu zhruba o 13,4 milióna eur.

Čo všetko porastie?

Banskobystričanov preto v budúcom roku čaká 20-percentné zvýšenie dane z nehnuteľnosti pri záhradách, zastavaných plochách a nádvoriach, pri lesných pozemkoch, na ktorých sú hospodárske lesy či pri priemyselných stavbách alebo stavbách na podnikanie, čo je vo finančnom vyjadrení šesť eur za meter štvorcový plochy oproti súčasným piatim. Pri stavebných pozemkoch ide o 60-percentné zvýšenie, o stopercentné pri bytoch, z 50 centov za meter štvorcový podlahovej plochy na jedno euro. Zvýši sa aj sadzba dane za ubytovanie na osobu a prenocovanie z jedného eura na dve. Pri dani za predajné automaty z 54 eur za jeden na sto. Správca dane zvýšil aj sadzbu paušálneho poplatku za komunálny odpad z 10 centov na osobu a deň na 13 centov.

Paradoxne, v týchto dňoch sa Bystričania môžu prechádzať v centre a nasávať atmosféru blížiacich sa vianočných sviatkov. Môže za to výzdoba, ktorá žiari nielen na Námestí SNP, ale aj na priľahlých uliciach.

Prečo mesto nešetrilo aj na nej sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Malo mesto šetriť aj na tohtoročnej vianočnej výzdobe?

Áno 49%
Nie 28%
V OBRAZOCH: Vianočná výzdoba a atmosféra v Banskej Bystrice
9
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM