Jakub Forgács Kultúra

Bystričania, vybrali sme TOP 20 akcií týždňa: Čaká nás SVADOBNÝ veľtrh aj koncert FRAGILE

Týždeň na prelome mesiacov bude nabitý akciami. Na svoje si opäť prídu malí aj veľkí Bystričania.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania, vybrali sme TOP 20 akcií týždňa: Čaká nás SVADOBNÝ veľtrh aj koncert FRAGILE
Zdroj: TASR/František Iván

POSTEĽ

30. a 31. októbra o 17.00 hod., Späthova vila

Premiéra a repríza monodrámy súčasnej nemeckej autorky Ingrid Lausund. Posteľ je príbehom neobyčajného muža, ktorý je hodený do obyčajného života v ktorom veľmi túži zostať.

Fragile

30. októbra o 18.00 hod., Späthova vila

Slovenská vokálna skupina zložená z výrazných speváckych osobností, ktoré bez použitia hudobných nástrojov, teda a cappella, interpretujú známe svetové hity. Koncerty skupiny FRAGILE sú plné nielen výbornej hudby, ale aj podmanivého humoru, vďaka čomu zažijete neopakovateľný večer plný skvelej zábavy.

Svetloplachosť

30. októbra o 19.30 hod., Filmový klub v Múzeu SNP

V jedno chladné februárové ráno prichádza dvanásťročný Niki a jeho rodina na charkovskú stanicu metra, aby sa ukryli pred desivou vojnou, ktorá zúri v uliciach ich mesta. Pre Nikiho rodinu sa denné svetlo stáva synonymom smrteľného nebezpečenstva. Chlapec nesmie opustiť priestory stanice, kde žije spolu so stovkami ďalších ľudí, pod neustálou žiarou neónových svetiel.

Kviz franco-slovaque vol. 18

30. októbra o 20.00 hod., Záhrada – Centrum nezávislej kultúry

V kvíze si preskúšate svoje vedomosti v 3×10 otázkach rozdelených do kategórií:

1. Vojenská – Militaire, 2. Hrozno – Raisin a 3. Zub – Dent.

Fončorďácky deň zvierat

31. októbra o 16.00 hod., Komunitné centrum Fončorda

Tento rok bude na tému teraristika a akvaristika. Návštevníci sa dozvedia informácie o tom, ako sa starať o ryby a plazy, o typoch akvárií. Umožnené bude aj fotografovanie s plazmi.

Juliánna Garamszeghi Géczy : Nevinná alebo vinná

31. októbra o 16.00 hod., Vodný hrad v Hronseku

Pripravte sa na nezabudnuteľný zážitok plný tajomstiev a intríg. Ide o Magickú prehliadku nádherného Vodného hradu, ktorá sa uskutoční v magický dátum 31. októbra 2023. Tento dátum vás prenesie do stredu záhadného príbehu o Juliánne – Levočskej bielej pani, ktorú čas zmenil na legendu.

Prednáška – architekt Karol Chudomelka a pamiatky Banskobystric­kého kraja.

31. októbra o 16.30 hod., Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici

Architekt Karol Chudomelka je jednou z najvýznamnejších osobností, ktorá pôsobila na slovenskej architektonickej pamiatkarskej scéne v druhej polovici 20. storočia. Rukopis Karola Chudomelku ovplyvnil podobu mnohých slovenských historických stavieb, a to aj v Banskobystrickom kraji. Jeho tvorba zároveň reprezentuje medzinárodne uznávaný názor.

Kontrabas

31. októbra o 19.00 hod., Robotnícky dom

Príbeh kontrabasistu, ktorý nikdy nebude udávať tón v orchestri. Ako väčšina z nás … Spolu s ním prežijete večer plný napätia, pochybností, humoru aj veľkých zvratov. Nachvíľu vás pustí do najtajnejších zákutí ľudskej duše.

Čo ja viem?! #9

31. októbra o 19.00 hod., Záhrada – Centrum nezávislej kultúry

Študentský zábavno-vedomostný kvíz.

Peter Juhás Band

31. októbra o 19.00 hod., Hogo Fogo Jazz & Art Club

Peter Juhás je pesničkár z Lučenca, ktorého piesne sa vyznačujú energiou, životom a spevavými melódiami. Poznať ho môžete z väčších, či menších pódií, niektorých z mestských ulíc alebo televíznych obrazoviek. V roku 2019 sa umiestnil v súťaži Hlas Česko-Slovenska na 4-om mieste a odvtedy sa mu podarilo v spolupráci s Jankou Kirschner vydať debutový album a následne niekoľko ďalších počinov.

ROME – Gates of Europe tour

31. októbra o 20.00 hod., Klub 77

Jeden z najvýznamnejších predstaviteľov neofolku súčasnosti bude mať zastávku aj na Slovensku. V banskobystrickom Klube 77 odohrá koncert Jérôme Reuter so svojim projektom ROME počas turné Gates of Europe, na podporu Ukrajiny.

Pozvánka

1. novembra o 18.00 hod., Aula SZU

Vynikajúca komédia s hviezdnym obsadením – Zuzana Tlučková, Martin Mňahončák, Marián Labuda.

PINOCCHIO – repríza

2. novembra o 17.00 hod., Divadlo Akadémie umení

Vôňa dreva, pokora, zručnosť majstra a zvuk… Pinocchio – chlapec, ktorý vo svete najprv iba bol a napokon v ňom ostal žiť… Pinocchio…drevený príbeh o nájdenej ľudskosti. Nech Vás preto neodradí vek, ani materiál, z ktorého ste stavaní. Ocitnutím vo svete sme pozvaní a nachystaní statočne žiť. Letokruhy, stávajú sa čiarou šťastia na dlani bláznovi, čo vie ľúbiť a byť ľúbený.

Koncert Diamond Dog /FR/

2. novembra o 19.30 hod., Záhrada – Centrum nezávislej kultúry

Dystopická punková a poetická vízia kapely Diamond Dog sa začala formovať v roku 2020 a naplno sa sformovala o rok neskôr. Inšpiráciu pri tvorbe skladieb čerpajú z obdobia konca 70. rokov a hnutia new-wave. Zjavný je aj odkaz na tvorbu Davida Bowieho, preto je možné ich hudbu charakterizovať ako citlivú, mierne temnú umeleckú reflexiu, plnú popkultúrnych odkazov.

Prehľad víkendových akcií nájdete na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM