Jakub Forgács Správy

Bystričania, poznačte si tieto TERMÍNY: Kedy prebehne ZBER odpadu zo záhrad?

Aj túto jeseň budú mať obyvatelia rodinných domov možnosť využiť jeho odvoz prostredníctvom pristavených veľkoobjemových kontajnerov.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania, poznačte si tieto TERMÍNY: Kedy prebehne ZBER odpadu zo záhrad?
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Biologicky rozložiteľný odpad (BRO) tvorí približne polovicu hmotnosti komunálneho odpadu, a to najmä v domácnostiach so záhradami. Vzniká napríklad pri zhrabovaní opadaného lístia či orezávaní stromov a kríkov. Aj túto jeseň budú mať obyvatelia rodinných domov možnosť využiť jeho odvoz prostredníctvom pristavených veľkoobjemových kontajnerov. Oddelenie odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev o tom informuje na oficiálnom webe mesta.

Výzva mesta

„Cieľom sezónneho zberu je zabrániť ukladaniu bioodpadu na skládke, a tiež vzniku nelegálnych skládok. Napriek tomu, že BRO sa časom prirodzene rozloží, skládky pôsobia neesteticky a napr. v prípade uloženia na brehu vodných tokov zvyšujú riziko povodní,“ vysvetľuje samospráva.

„Vyzývame preto obyvateľov mesta, aby BRO zo záhrad zhodnocovali výhradne kompostovaním na vlastnom pozemku,“ dodáva mesto, ktoré vyzvalo, že ľudia sa môžu zapojiť aj do zberu prostredníctvom 240 l či 660 l nádob, odovzdať odpad do zberného dvora v Radvani alebo ho uložiť do pristavených veľkokapacitných kontajnerov, ktoré sú určené výhradne na jeho zber, podľa nasledovného zoznamu.

Harmonogram zberu si môžete pozrieť na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM