Jakub Forgács Správy

Bystričania NEZABUDLI: Uctili si pamiatku rodáka, ktorý nás preslávil až v Ázii, FOTO

Na Evanjelickom cintoríne na Lazovnej ulici si uctili pamiatku rodeného Banskobystričania pri príležitosti 65. výročia úmrtia Ladislava Eduarda Hudeca.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania NEZABUDLI: Uctili si pamiatku rodáka, ktorý nás preslávil až v Ázii, FOTO
7
Galéria

Hoci môže byť naše mesto hrdé na mnohých architektov, ohlas presahujúci európske hranice dosiahol len jediný z nich – Ladislav Eduard Hudec. Aj toto sú slová Kláry Kubičkovej, ktorá sa pred desiatimi rokmi spolupodieľala na založení Centra architekta Ladislava Eduarda Hudeca CALEH súčasne sa venovala aj prezentácii kultúrneho odkazu jeho diela. Mesto Banská Bystrica o tom informovalo na sociálnej sieti.

Vo štvrtok si na Evanjelickom cintoríne na Lazovnej ulici uctili pamiatku rodeného Banskobystričania pri príležitosti 65. výročia jeho úmrtia. Je autorom stoviek projektov, obytných štvrtí, verejných stavieb, chrámov, hotelov, moderných tovární, nemocníc, škôl, divadiel či kín. Ide o súčasť kultúrneho dedičstva Šanghaja. Za celoživotné výnimočné dielo v oblasti architektúry a vzťah k Banskej Bystrici mu bola v roku 2021 udelená cena Čestné občianstvo in memoriam.

„Zároveň si pripomíname 165. výročie narodenia jeho otca – staviteľa Juraja Hudeca. Pestujme, živme a kultivujme spomienky na velikánov našej histórie. Osobnosti takýchto rozmerov si našu pozornosť rozhodne zaslúžia. Česť ich pamiatke,“ dodala samospráva.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Bystrica si uctila pamiatku "otca ázijských mrakodrapov"
7
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM