Jakub Forgács Správy

Bystričania na pár chvíľ chirurgmi. Vyskúšajú si operáciu s unikátnym robotom

Príležitosť, aká sa veru len tak hocikedy nenaskytne! Fascinuje vás práca lekárov? V Bystrici sa vám do rúk dostane jedinečný chirurgický systém daVinci!

Ilustračný obrázok k článku Bystričania na pár chvíľ chirurgmi. Vyskúšajú si operáciu s unikátnym robotom
Zdroj: FNsP F. D. Roosevelta

Návštevníci banskobystrického obchodného centra si vo štvrtok môžu vyskúšať prácu chirurga. Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta tam vystavuje robotický chirurgický systém daVinci a aj touto formou chce prezentovať najmodernejšie trendy v miniinvazívnej chirurgii, ktoré poskytuje pacientom. V čase od 16:00 do 18:00 budú návštevníkom k dispozícii odborníci, ktorí predstavia prácu svojich kliník a poradia, aké chirurgické prístupy sa dajú pri jednotlivých ochoreniach využiť.

Čítajte tiež: Bystrická nemocnica bodovala v prestížnej ankete. Hneď dvojnásobne ocenená za inovácie

Ako informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje, cieľom akcie Operujme s robotom je prezentovať verejnosti ich nemocnicu ako špičkové chirurgické pracovisko, ktoré je priekopníkom v zavádzaní viacerých miniinvazívnych výkonov a mnohé vykonáva ako jediné zdravotnícke zariadenie na Slovensku. Ďalším z cieľov je predstavenie konkrétnych laparoskopických a roboticky asistovaných chirurgických techník.

Exemplár robotického systému, ktorý je určený práve na propagačné účely, zapožičal nemocnici výrobca a doviezol ho kamiónom až zo Švajčiarska. V centre bude vystavený do 2. októbra. Ľudia majú neopakovateľnú príležitosť vidieť, ako robotický systém vyzerá a dokonca si môžu vyskúšať aj manipuláciu s ním. Na ovládacej konzole sa pokúsiť ovládať ramená robota a s jemnými nástrojmi zasa uchopiť a opracovávať drobné predmety.

„Sme toho názoru, že keď človek na vlastné oči uvidí, ako operačná technológia funguje, osobne mu vysvetlíme výhody, aké mu napríklad pri odstránení nádoru prostaty ponúka, odstránime tým strach z nového a nepoznaného,“ priblížil zámer podujatia prednosta Urologickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity nemocnice Vladimír Baláž.

„Myslíme si, že takáto forma podujatia je správnou cestou nemocníc, ako prezentovať verejnosti a potenciálnym pacientom poskytovanú zdravotnú starostlivosť. A radi by sme ukázali, že kvalita starostlivosti a bezpečnosť pacienta sú pre nás prioritou,“ konštatovala riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.

Pozrite si úspech bystrickej nemocnice v našej fotogalérii!

Čítajte tiež: Vzácna návšteva na bystrickej UMB. Pod Urpín mieri osobnosť európskej ekonómie

ORBAZOM: Bystrická Rooseveltka zabodovala v prestížnej ankete
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM