Jakub Forgács Rôzne Správy

Bystričan Robert je vášnivým zberateľom: Drží dokonca slovenský rekord, FOTO

Mnohí ľudia sa venujú zberateľstvu rôznych predmetov. Robert Papán však má zbierok hneď niekoľko a jednu dokonca rekordnú.

Ilustračný obrázok k článku Bystričan Robert je vášnivým zberateľom: Drží dokonca slovenský rekord, FOTO
12
Galéria
Zdroj: archív Roberta Papána

Bystričan Robert Papán má veľké hobby – zbiera kalíšky na varené vajíčka. So svojou nevšednou zbierkou je dokonca zapísaný v Slovenskej knihe rekordov. O svojej vášni nám viac porozprával v rozhovore.

Z celého sveta

„Väčšina kalíškov je prevažne porcelánových, ale mám aj hlinené, drevené, kovové. Získavam ich, prevažne, na internetových burzách, kde ma už poznajú ako vášnivého zberateľa,“ začal Robo svojej rozprávanie pre spravodajský portál Dnes 24.

Ako prezradil, väčšina kalíškov je zahraničných, keďže na Slovensku výrobca nie je, iba v Čechách. „Tam mi, dokonca, urobili kalíšky aj na objednávku, keď som nikde nemohol zohnať vzor Tri grácie,“ pochválil sa.

Veľa kalíškov však má aj od známych, ktorí mu ich nosia ako suvenír zo zahraničnej dovolenky, takže ich má doslova z celého sveta.

Viacero z nich je podľa slov Roba nevšedných: „Napríklad kalíšky na dve vajíčka, alebo, na ktorý som veľmi pyšný a ktorý mi doniesol známy z Anglicka, a je na šesť vajíčok. Ešte si cením aj kalíštek na prepeličie vajíčko, ktorý som kúpil pod hradom Karlštejn,“ spomenul zberateľ.

Držiteľ rekordu

Svoju zbierku sa podľa vlastných slov rozhodol zapísať ako rekordnú na popud zberateľskej komunity v jednej facebookovej skupine. „Tam som sa vždy pochválil, aké kalíšky mi pribudli a koľko ich už mám, až ma niekto podpichol, aby som sa skontaktoval so stránkou Slovenské rekordy, že mi vydajú certifikát,“ zaspomínal si.

A tak sa stalo, že 31.12.2017 sa stal hrdým majiteľom certifikátu Najväčšia zbierka kalíškov na vajíčka v počte 298. Aktuálne ich však vlastní už 632.

Vášniví zberatelia

Ako sme sa však dozvedeli, jeho zberateľská vášeň je podstatne väčšia a neobmedzuje sa iba na kalíšky. „Okrem kalíškov zbieram ešte kuchárske knihy – hlavne staré, tých mám niečo cez 300 kusov, alkoholové miniatúry (cca 150 ks), lyžičky s obrázkami (120 ks), okrajovo šperkovnice v tvare vajíčok (18 ks), ale aj etikety z ovocia, 15 z oboch strán polepených výkresov formátu A4,“ vymenoval Robo.

„Zatiaľ si však na iný rekord zuby nebrúsim, možno obnovím ten s kalíškami,“ poznamenal.

Zberateľstvu však podľahla aj jeho žena Anna. „Zbiera Mončičákov, má ich 130. Najmenší má 3 cm a najväčší 48. Okrem toho aj perá, ktorých má už okolo 3 500 kusov,“ doplnil zberateľ.

Okrem zbierania nevšedných vecí vo voľnom čase však Robo dbá aj o svoje zdravie. „Objavil som kúzlo otužovania v ľadovej vode, takže od mája 2019 chodím tak 2 – 3-krát do týždňa do studenej až ľadovej vody. Našťastie je v Banskej Bystrici lokalita, kde ani v najhorúcejšom lete nevystúpi teplota vody nad desať stupňov – nie je to, síce, otužovanie, ale len také príjemné schladenie počas horúcich letných dní,“ dodal Robo.

Zbierku Roberta Papána si môžete pozrieť na záberoch v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Bystričan Robert má úchvatnú zbierku kalíškov na vajíčka
12
Galéria
Zdroj: archív Roberta Papána
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM