Jakub Forgács Iné športy

Bystrica zažije veľký plavecký sviatok. Na Štiavničkách plavci z Litvy aj Brazílie

Pod Urpínom sa chystá jubilejný ročník jedného z z najvýznamnejších plaveckých mítingov na Slovensku. Čítajte prvé info o Banskobystrickom pohári!

Ilustračný obrázok k článku Bystrica zažije veľký plavecký sviatok. Na Štiavničkách plavci z Litvy aj Brazílie
5
Galéria

Jubilejný 10. ročník Banskobystrického pohára (25.-26.3), jeden z najvýznamnejších plaveckých mítingov na Slovensku, sľubuje opäť pozoruhodnú účasť. Najviac motivuje možnosť plniť limity na tohtoročné majstrovstvá sveta v Budapešti.

Medzinárodná plavecká federácia (FINA) zaradila toto podujatie do svojho kalendára ako kvalifikačné na svetový šampionát v maďarskej metropole a aj na majstrovstvá sveta juniorov 2017 v americkom Indianapolise. Športovci budú môcť plniť aj limity na Svetovú univerziádu 2017 v čínskom Taj-peji. Podujatie opäť figuruje v kalendári Európskej plaveckej federácie (LEN), na ktorom bude možné plniť normy na majstrovstvá Európy juniorov v Netanyi (Izr.) a Európsky olympijský festival mládeže v Györi.

Organizátori evidujú predbežné prihlášky pretekárov z Brazílie, Českej republiky, Litvy, Maďarska, Poľska, Slovenska, Srbska. Predpokladá sa účasť ďalších pretekárov, termín konečnej prihlášky je do 24. februára. Na štarte uvidíme aj reprezentantov Slovenskej republiky.

V histórii do Banskej Bystrice zavítali už traja olympijskí víťazi, majstri sveta a Európy, viacerí medailisti zo svetových a európskych šampionátov i najrýchlejšia žena planéty. Manažér a riaditeľ pretekov Milan Záborský na margo podujatia uviedol: „Je to pre nás ako organizátorov česť a zároveň aj výzva pokračovať v nastúpenom trende, uskutočniť plavecké podujatie na špičkovej medzinárodnej úrovni a predstaviť každoročne na Slovensku európske, ale aj svetové plavecké hviezdy. Mesto Banská Bystrica je v tomto roku Európskym mestom športu a toto podujatie znovu bude šíriť dobré meno Slovenska a celého regiónu.“

Banskobystrický pohár v OBRAZOCH
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM