Správy

Bystrica vzniesla k zonácii Veľkej Fatry 12 pripomienok: S čím mesto NESÚHLASÍ?

Samospráva ako vlastník pozemkov s rozlohou 2 335 hektárov, ktorých sa zonácia týka, a ich správca spoločnosť Mestské lesy Banská Bystrica, podali pripomienky.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica vzniesla k zonácii Veľkej Fatry 12 pripomienok: S čím mesto NESÚHLASÍ?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Hoci banskobystrická samospráva so zonáciou Národného parku (NP) Veľká Fatra súhlasí, príslušné dokumenty podľa nej nemôžu byť prijaté s nedostatkami a pod časovým stresom. Okresnému úradu v Žiline, ktorý ohlásil zámer vyhlásenia zón NP Veľká Fatra, zmeny jeho hraníc, ako aj úpravu ochranného pásma na roky 2023 – 2052, mesto v piatok adresovalo list s 12 pripomienkami. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová s tým, že rozsiahle materiály s podmienkami, za akých by k zonácii malo dôjsť, dostali len 9. januára.

„Vítame tento zámer, pretože dobrá zonácia NP je dôležitým predpokladom na ochranu prírody a odborné obhospodarovanie lesných ekosystémov. Aj preto pristupujeme k veci zodpovedne a spoločne s mestskými lesmi sme pripravili viaceré pripomienky, ktorých zámerom je odstrániť zistené nedostatky a vylepšiť ich tak, aby boli v prospech obyvateľov Banskej Bystrice a návštevníkov NP Veľká Fatra,“ konštatoval primátor Ján Nosko.

Viac o tom, s čím samospráva nesúhlasí, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM