Jakub Forgács Správy

Bystrica si uctí padlých vojakov: Mesto chystá viacero AKTIVÍT, odvezie vás aj VLÁČIK

Aj tento rok si mesto uctí Deň vojnových veteránov položením vencov z vlčích makov pri Monumente na vojnovom cintoríne v Majeri. To však nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica si uctí padlých vojakov: Mesto chystá viacero AKTIVÍT, odvezie vás aj VLÁČIK
8
Galéria

Na území Banskej Bystrice sa nachádza 780 vojnových hrobov a pietnych symbolov. Dôležitosť šírenia odkazu vojnových konfliktov pravidelne pripomína organizovaním rôznych spomienkových akcií a tematických podujatí. „Aj tento rok si uctí Deň vojnových veteránov dňa 11.11. o 11.11 hod. položením vencov z vlčích makov pri Monumente na vojnovom cintoríne v Majeri. Zároveň všetkých pozývame k Pamätníku obetiam fašizmu do Kremničky na Potulky mestom zamerané na tragické vojnové udalosti,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Pietna spomienka

Dátum 11. 11. symbolizuje v kalendári deň, keď bolo v roku 1918 o 11-tej hodine a 11-tej minúte podpísané prímerie, ktorým sa ukončila I. svetová vojna. Symbolom Dňa vojnových veteránov sa stal kvet vlčieho maku, ktorý je pri tejto príležitosti neodmysliteľnou súčasťou spomienkových aktov a ceremónií. Tradíciu Dňa vojnových veteránov udržiava Banská Bystrica od roku 2013 a padlých vojakov vo vojnových konfliktoch si vždy uctí spomienkovým aktom pri vojnových hroboch v rámci mesta.

„Na vojnovom cintoríne I. svetovej vojny v Majeri organizujeme v sobotu, 11. novembra tradičnú pietnu spomienku za účasti pozvaných hostí a Vojenskej posádkovej hudby Banská Bystrica. O symbolický kultúrny program sa postarajú žiaci zo Základnej umeleckej školy J. Cikkera. Aj tento rok spolupracujeme so Spoločným veliteľstvom Ozbrojených síl SR v Banskej Bystrici, vďaka ktorému nám vojaci pomôžu rozniesť vence na hrobové miesta na Rímskokatolíckom cintoríne na Námestí Š. Moysesa, Evanjelickom cintoríne v Lazovnej ulici, na Židovskom cintoríne na Rudlovskej ceste a pod.,“ hovorí Jana Pelikánová z Oddelenia kultúry MsÚ.

Odvezie vás vláčik

Samospráva pri príležitosti Dňa vojnových veteránov pripravila na nedeľu, 12. novembra 2023 tematické Potulky mestom zamerané na tragické udalosti II. svetovej vojny, ktoré sa odohrali v Kremničke. Pri Pamätníku obetiam fašizmu v tejto mestskej časti porozpráva návštevníkom o odkaze minulosti sprievodkyňa Daniela Baranová. „Pre tých, ktorí sa nemajú ako k pamätníku dopraviť, bude k dispozícii turistický vláčik Neusohl Express, ktorý vyštartuje z banskobystrického námestia o 14.00 hod. Z dôvodu obmedzenej kapacity vláčika sa dajú od 6. novembra zakúpiť lístky v predpredaji v Turistickom informačnom centre na Námestí SNP 1,“ dopĺňa Barbora Osvaldová, vedúca TIC.

„Odkaz tých, ktorí položili svoj život a stali sa obeťou vojnového besnenia nesmie nikdy vyblednúť. Mená ľudí a ich životné príbehy predčasne ukončené vojenským konfliktom musia byť pre nás navždy mementom. Povedali by sme si, že tieto zverstvá nikdy nesmú mať pokračovanie… a predsa. Aj dnes sme svedkami vojnových hrôz a zdá sa, že ľudstvo je nepoučiteľné. A práve preto si viac ako inokedy musíme pripomínať odkaz minulosti. Vzdajme spolu úctu tým, ktorí za slobodu a mier obetovali to najcennejšie, čo mali,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť zábery zo spomienkového stretnutia v Kremničke.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Spomienkové stretnutie pri Pamätníku obetiam fašizmu v Kremničke
8
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM