Jakub Forgács Správy Samospráva

Bystrica eviduje tisíce neplatičov daní a poplatkov: Riešiť to chce experimentom

Riešenie problému s neplatičmi je dôležité najmä preto, že v dôsledku neplatenia daní dochádza v samospráve k výpadkom príjmov v rozpočte. Ako chce s nimi po novom zatočiť mesto?

Ilustračný obrázok k článku Bystrica eviduje tisíce neplatičov daní a poplatkov: Riešiť to chce experimentom
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Každá samospráva sa stretáva s neplatičmi miestnych daní a poplatkov. Napriek tomu, že všetky mestá zasielajú daňovým poplatníkom upomienky upozorňujúce na to, aby dane zaplatili, inak bude ich prípad postúpený na exekúciu, stále existujú ľudia, ktorí si svoje povinnosti neplnia. Banskobystrický mestský úrad preto v spolupráci s Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici testuje projekt, ktorého cieľom je znížiť podiel takýchto neplatičov. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Tisíce neplatičov

„Pri dani z nehnuteľnosti eviduje mesto Banská Bystrica k dnešnému dňu približne 4 440 neplatičov, čo je pri fyzických osobách vo finančnom vyjadrení cca 516-tisíc eur. Pri poplatku za komunálny odpad ide o 10 455 nepla­tičov, čo predstavuje pri fyzických osobách objem nedoplatkov v objeme cca 1 650 000 eur,“ uviedla.

„Riešenie problému s neplatičmi je dôležité najmä preto, že v dôsledku neplatenia daní dochádza v samospráve k výpadkom príjmov v rozpočte. Obyvatelia, ktorí si voči mestu plnia svoje povinnosti môžu mať pocit, že znášajú daňové bremeno, pričom neplatiči využívajú verejné služby rovnako ako oni. Viacerí to považujú za nespravodlivé, čo môže negatívne ovplyvniť ich správanie sapri platení daní a poplatkov v budúcnosti,“ hovorí Viera Dudíková, vedúca Oddelenia daní a poplatkov MsÚ v Banskej Bystrici.

Viac o novom projekte sa dozviete na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM