Jakub Forgács Správy

Bystrica chce vyššiu BEZPEČNOSŤ na školách: Na čo sa plánuje ZAMERAŤ?

Primátor Ján Nosko je presvedčený, že je nevyhnutné priniesť systémové riešenie na celoštátnej úrovni.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica chce vyššiu BEZPEČNOSŤ na školách: Na čo sa plánuje ZAMERAŤ?
2
Galéria
Zdroj: www.pixabay.com / CC0 1.0

V stredu sa uskutočnilo online stretnutie pracovnej skupiny Únie miest Slovenska na tému bezpečnosti a prevencie na školách. „Banská Bystrica v tomto smere vyvíja už takmer rok aktívne kroky a môže byť inšpiráciou aj pre ostatné samosprávy. Preto referent školskej krízovej intervencie banskobystrického Školského úradu Michael Mikuláš odprezentoval všetkým zúčastneným, na čom v tejto oblasti pracujeme,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Nové incidenty

Banskobystrický Školský úrad sa podľa jej slov doposiaľ zameriaval predovšetkým na riešenie prevencie sociálno-patologických javov, drog, šikany či kyberšikany. Základné školy na Slovensku však v súčasnosti čelia čoraz častejšie anonymnému vyhrážaniu, extremizácii správania či zhoršeniu medziľudských vzťahov. Banská Bystrica sa preto iniciatívne začína venovať aj týmto oblastiam.

„V uplynulých mesiacoch sme na niektorých našich základných školách zažili konkrétne incidenty, ktoré sme museli riešiť. Preto sme sa okrem prevencie začali touto problematikou zaoberať komplexne. Som rád, že sme mohli odprezentovať všetkým zúčastneným ako plánujeme postupovať vo veci zvyšovania bezpečnosti na školách. Školský úrad v tomto smere urobil obrovský kus práce. Som presvedčený, že je nevyhnutné priniesť systémové riešenie na celoštátnej úrovni, komunikáciou s ministerstvom vnútra i rezortom školstva, a zároveň vyčleniť na nevyhnutné aktivity aj potrebné finančné prostriedky,“ povedal primátor Banskej Bystrice Ján Nosko, viceprezident ÚMS na úvod všetkým zúčastneným.

Viac o tom, na čo sa chce mesto zamerať v oblasti zvyšovania bezpečnosti, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Bezpečnosť na školách v Banskej Bystrici
2
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM