Správy

Bystrica a veľké obnovy v roku 2019? Dočkali sa školy, zbrojnica i kultúrne domy

Tento rok bol podľa slov primátora Jána Noska o kontinuite s predchádzajúcim obdobím.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica a veľké obnovy v roku 2019? Dočkali sa školy, zbrojnica i kultúrne domy
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Opravy objektov materskej a základnej školy (ZŠ) v Banskej Bystrici či zbrojnice v mestskej časti Sásová sa v tomto roku dočkali obyvatelia mesta pod Urpínom.

„Tento rok bol o kontinuite s predchádzajúcim obdobím. Dokončovali sme projekty, naďalej pracovali na opravách ciest, schodísk a chodníkov i na zlepšovaní podmienok pre deti v materských a základných školách,“ zhodnotil aktuálny rok pôsobenia v úrade primátora Ján Nosko, ktorý je hlavou mesta druhé funkčné obdobie.

Obnovy škôl

„Mesto získalo pre Materskú školu na Ulici 9. mája podporu z Európskych štrukturálnych a investičných fondov na zníženie energetickej náročnosti verejných budov vo výške asi 177 000 eur a na rozšírenie kapacity takmer 432 000 eur. Po dlhom čase sa rekonštruuje Základná umelecká škola Jána Cikkera. Výmena okien, obnova fasády a dažďových žľabov po verejnom obstarávaní predstavuje sumu skoro 213 500 eur s DPH,“ zhrnul primátor.

Mestu sa v tomto roku podarilo opraviť aj zbrojnicu v Sásovej, pričom na stavebné úpravy poskytlo ministerstvo vnútra dotáciu 30 000 eur. Dofinancovanie z mestského rozpočtu predstavovalo zhruba 45 200 eur.

Opravy v kultúrnych domoch

„Dokončili sme tiež strechu na Kultúrnom dome v Šalkovej a opravili okná a vstupné schody v Kultúrnom dome Podlavice. To všetko v hodnote približne 80 000 eur. Zároveň sme zrealizovali menšie opravy v školách. Modernizáciou prešli zariadenia sociálnych služieb v celkovom objeme takmer 194 000 eur,“ zdôraznil Nosko.

Mesto sa snaží obnoviť aj detské ihriská. Na sídlisku Sásová sú už všetky zrekonštruované. „Na Fončorde a v centre budeme postupne dopĺňať herné prvky ako trampolíny, lezecké zostavy, tabule či hrazdy. Nové multifunkčné ihriská vznikli pri ZŠ Radvanská v hodnote asi 495 000 eur a ZŠ J. G. Tajovského za zhruba 200 400 eur,“ dodal Nosko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM