Správy

ATRAKCIA pre milovníkov HMYZU: V Bystrici vystavia stovky živých exotických ŠVÁBOV

Spolu so živými exotickými švábmi sa návštevník na výstave pomyselne prenesie do prirodzených biotopov týchto bezstavovcov, do tropických a subtropických oblastí Južnej Ameriky, Afriky, Indonézie či Austrálie.

Ilustračný obrázok k článku ATRAKCIA pre milovníkov HMYZU: V Bystrici vystavia stovky živých exotických ŠVÁBOV
14
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Stovky živých exotických švábov z rôznych kútov sveta zo zbierky profesionálneho chovateľa Mareka Bartoša sa dočasne nasťahujú do Tihányiovského kaštieľa Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici. Návštevníci a milovníci prírody a teraristiky ich uvidia na novej prírodovednej výstave Pozoruhodné šváby – nepanikárte, ktorú sprístupnia 21. septembra o 16.00 hod. TASR o tom informovala manažérka SSM Dana Kurtíková.

Nenahraditeľný hmyz

„Cieľom výstavy je predstaviť šváby ako obdivuhodnú skupinu hmyzu a zaujať nevšednosťou a jedinečnosťou. Tiež preklenúť stereotypné a bežne zaužívané názory laickej verejnosti o šváboch ako škodnom hmyze. Podobné názory vychádzajú predovšetkým z nedostatku relevantných informácií o tejto skupine hmyzu. Na výstave budú šváby prezentované ako neobyčajný a pre svetové ekosystémy nenahraditeľný hmyz, ktorý okrem odborníkov fascinuje i mnohých zainteresovaných laikov – teraristov. Roky čakajú, kým sa im niektoré zaujímavé druhy dostanú do chovu,“ priblížila kurátorka výstavy Lucia Hrčková.

Spolu so živými exotickými švábmi sa návštevník na výstave pomyselne prenesie do prirodzených biotopov týchto bezstavovcov, do tropických a subtropických oblastí Južnej Ameriky, Afriky, Indonézie či Austrálie. Na výstave preto nebudú chýbať syčiace šváby z Madagaskaru, okrídlené druhy impozantných veľkostí a farieb či subadultné jedince najťažšieho švába planéty pochádzajúceho z Austrálie.

„Teší ma, že v spolupráci so SSM môžem predstaviť svoj koníček a zodpovedať záujemcom mnohé otázky o tomto často neprávom zatracovanom rade hmyzu. Niektoré jedince si bude môcť návštevník nechať liezť po ruke a zistiť tak na vlastnej koži, že sú obdivuhodné,“ dodal chovateľ. Výstava potrvá do 7. januára budúceho roka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Výstava Pozoruhodné šváby - nepanikárte v Banskej Bystrici
14
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM