Správy

Ako sú cestári v BBSK pripravení na ZIMU? Na soli UŠETRILI, obnovili aj vozový park, FOTO

Zimná údržba ciest v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa začína 1. novembra a končí 31. marca nasledujúceho roka, v závislosti od vývoja počasia.

Ilustračný obrázok k článku Ako sú cestári v BBSK pripravení na ZIMU? Na soli UŠETRILI, obnovili aj vozový park, FOTO
10
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Banskobystrická regionálna správa ciest (BBRSC) je na zimnú údržbu technicky, materiálne aj personálne pripravená. Konštatoval to v utorok v Banskej Bystrici predseda predstavenstva BBRSC Martin Turčan s tým, že v skladoch sa aktuálne nachádza skoro 7-tisíc ton posypovej soli, 30-tisíc ton kameniva a vyše 300 ton chemického posypového materiálu.

Ušetrené zdroje

Zimná údržba ciest v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa začína 1. novembra a končí 31. marca nasledujúceho roka, v závislosti od vývoja počasia. Krajskí cestári počas zimy na území kraja udržiavajú zjazdných vyše 2420 kilometrov ciest II. a III. triedy. Na základe zmluvy so Slovenskou správou ciest sa tiež starajú o vybrané cesty I. triedy a R2 v celkovej dĺžke 611 kilometrov. Pri priemernej zime spotrebujú okolo 20-tisíc ton soli.

„Aká bude tohtoročná zima vopred odhadnúť nevieme. V prípade, že zistíme nedostatok posypového materiálu, objednáme a odoberieme ho operatívne v zmysle rámcovej zmluvy v potrebnom množstve. Som rád, že sa nám podarilo obstarať transparentnou súťažou posypovú soľ za cenu výhodnejšiu v porovnaní s minulým rokom. Týmto novým modelom tak pomôžeme ušetriť finančné zdroje spoločnosti a môžeme investovať do iných potrebných vecí,“ zdôraznil Turčan. V sezóne 2022/2023 zaplatili za tonu soli 164 eur, teraz ju obstarali za 146 eur.

Viac o tom, akou obnovou prešiel vozový park, si môžete prečítať na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Banskobystrická regionálna správa cies je na zimnú údržbu pripravená
10
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM