Jakub Forgács Správy

Aj vás trápi dostupnosť BÝVANIA v Bystrici? K VÁŽNEMU problému prebehne stretnutie

V Bystrici prebehne spoločné stretnutie verejnosti a zástupcov mestskej samosprávy o riešení vážneho problému nedostatku dostupného bývania.

Ilustračný obrázok k článku Aj vás trápi dostupnosť BÝVANIA v Bystrici? K VÁŽNEMU problému prebehne stretnutie
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ceny bytov a prenájmov v Banskej Bystrici sa stávajú neudržateľnými pre čoraz väčší počet obyvateľov. „V dôsledku toho sa mnohí ocitajú v zložitej situácii, no medzi nami žijú aj skupiny ľudí, ktoré majú s dostupnosťou bývania oveľa väčšie starosti, než je priemerný občan Banskej Bystrice. Ide o jednorodičov, študentov, ľudí bez domova, mnohodetné rodiny, seniorov a ľudí z marginalizovaných rómskych komunít,“ uviedla Martina Strmeňová, koordinátorka Občianskej platformy Nie v našom meste.

Stovky rozhovorov

Od augusta tohto roka sa pracovníci Centra komunitného organizovania (CKO) venovali problematike bývania a uskutočnili viac ako 300 rozhovorov s ľuďmi z uvedených komunít. Výsledky týchto rozhovorov, ktoré spracovali v spolupráci s Univerzitou Mateja Bela (UMB), teraz prinášajú verejnosti. Účastníci stretnutia budú mať príležitosť vypočuť si aj priame svedectvá ľudí, ktorí sú výraznejšie ohrození nedostupnosťou bývania. K diskusii o téme bývania a jeho rozvoja sú pozvaní aj predstavitelia a úradníci mesta zodpovední za túto problematiku.

„Pozývame verejnosť a novinárov na toto stretnutie, ktoré sa uskutoční v stredu, 22. novembra o 17.30 hod. v Dome Slovenského misijného hnutia na Skuteckého ulici č. 4 v Banskej Bystrici,“ spomenula Strmeňová.

Zlepšenie podmienok

“Po tom, ako sa o problémoch bývania v našom meste začalo minulý rok hovoriť, sa konečne veci začali hýbať správnym smerom.” hovorí Kamil Súkenička, jeden z aktívnych obyvateľov Internátnej 12 v Banskej Bystrici. “Po dlhých rokoch zanedbávania nášho bytového domu, ktorý vlastní mestská spoločnosť, sme sa dočkali namontovania regulátorov na radiátory. Sľúbili nám aj, že opravia výťah.” dodáva pán Súkenička.

Dopĺňa ho Ondrej Druga, koordinátor občianskej kampane Dôstojné bývanie pre všetkých: “Sme v kontakte s mnohými skupinami ľudí, ktoré majú naozaj veľmi pestré problémy týkajúce sa bývania. Jedno ich však spája – na to, aby sa veci začali meniť k lepšiemu, potrebujú tieto problémy oveľa väčšiu pozornosť odborníkov a samosprávy. Veríme, že k tomu pomôže aj toto stretnutie.”

Občianska kampaň Dôstojné bývanie pre všetkých je iniciatíva organizovaná Centrom komunitného organizovania, Bystrickou kresťanskou platformou a občianskou platformou Nie v našom meste. Cieľom kampane je presadzovať opatrenia, ktoré povedú k vytvoreniu lepších podmienok dostupného bývania pre všetkých obyvateľov Banskej Bystrice.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM