Správy

Aj ľudia bez domova zažili v Bystrici Vianoce: Obdarovať ich prišiel aj primátor, FOTO

Vianočnú kapustnicu s názvom Dračí dych pre ľudí bez domova pripravil už 28-krát vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie pri Mestskom úrade v Banskej Bystrici Karol Langstein.

Ilustračný obrázok k článku Aj ľudia bez domova zažili v Bystrici Vianoce: Obdarovať ich prišiel aj primátor, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

V nocľahárni Večierka v Banskej Bystrici navarili pre ľudí bez domova tradičnú kapustnicu s názvom Dračí dych, ktorú už takmer tri desaťročia pripravuje vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie pri Mestskom úrade v Banskej Bystrici Karol Langstein. Územný spolok Slovenského Červeného kríža (SČK), ktorý zariadenie prevádzkuje, odovzdá ľuďom bez strechy nad hlavou i užitočné vianočné darčeky.

„Darčeky sa skladajú hlavne z potravín, dostanú však aj mikiny, šály či rukavice,“ priblížila za SČK Zuzana Stanová. Ako dodala, ľudia bez domova si budú môcť počas Štedrého dňa pochutiť okrem kapustnice aj na šaláte a rezňoch, ktoré pre nich pripravili dobrovoľníci. Odovzdať darčeky a navštíviť ľudí bez domova prišiel do nocľahárne i primátor mesta Ján Nosko. „Ľudia, ktorí nemajú toľko šťastia ako iní v živote, si zaslúžia pozornosť nielen dnes, ale počas celého roka,“ skonštatoval primátor.

Vianočnú kapustnicu s názvom Dračí dych pre ľudí bez domova pripravil už 28-krát Langstein. „Je to klasická vianočná kapustnica, ktorá je zložená zo sviežeho mäsa, údeného mäsa, klobásy, hríbov a, samozrejme, kapusty. Je tam aj tajná ingrediencia, ktorá jej dáva podstatu dračieho dychu,“ priblížil Langstein. Ako dodal, na Štedrý deň navarili 70 litrov kapustnice. Polievku, ktorú v sobotu nerozdajú, zamrazia a slúžiť bude až do nového roka.

Nocľaháreň Večierka ponúka prístrešie pre 20 ľudí bez domova. Počas Vianoc je otvorená nepretržite a klienti tam môžu bez poplatku zostať až do utorka (27. 12.). Samospráva na území Banskej Bystrice eviduje približne 300 ľudí bez domova, približne 200 až 250 z nich využíva pobytové služby nocľahárne či útulkov na území mesta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V nocľahárni pripravili pre ľudí bez domova tradičný Dračí dych
4
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM