Ivana Kováčiková Kultúra

Aj Bystrica mala v stredoveku kata. Hrdiť sa môže jedinečnou zbierkou

História mala aj svoju temnú stránku. Boli ňou verejné popravy a tresty v časoch stredoveku. Čo všetko sa pod Urpínom zachovalo z tohto obdobia?

Ilustračný obrázok k článku Aj Bystrica mala v stredoveku kata. Hrdiť sa môže jedinečnou zbierkou
Zdroj: TASR

Do tajomstiev stredovekých popráv v banských kráľovských mestách a príbehov predmetov v Stredoslovenskom múzeu (SSM) v Banskej Bystrici zasvätil v utorok podvečer všetkých zvedavcov historik zo SSM Vladimír Sklenka. Práve toto múzeum sa hrdí titulom Múzeum roka 2015.

Návštevníci Matejovho domu mali šancu, dozvedieť sa viac o živote kata v stredovekej Banskej Bystrici, ale aj o skutkoch, ktoré stáli nejedného Bystričana ruku či dokonca hlavu. SSM sa môže pochváliť jedinečnou kolekciou popravných a súdnych mečov.

„V Matejovom dome oprašujeme spolu s historikom, archeológom, numizmatikom, ale aj kustódom a etnografkou rokmi napadaný prach z príbehov ukrytých za múrmi našej histórie,“ konštatoval riaditeľ SSM Roman Hradecký.

Po archeológovi Martinovi Kvietkovi a numizmatikovi Petrovi Račkovi prevzal symbolickú štafetu historik Sklenka a porozprával o dávnych časoch, keď sa Bystrici neoplatilo podľahnúť pokušeniu, pretože miestny richtár s právom meča rozhodoval o živote a smrti súdených obyvateľov mesta.

Ako tvrdia historici, mesto pod Urpínom, ako jedno zo slobodných kráľovských banských miest, malo kata, ktorý svoje remeslo vykonával i v ďalších mestách. Kat so svojou rodinou býval za hradnými múrmi, v miestach, kde sa stretáva Strieborné námestie s Lazovnou ulicou. Rozsudky smrti sa vykonávali v čase konania jarmokov na námestí, neskôr na tzv. Šibeničnom vŕšku, kde dnes stojí obchodné centrum.

Čítajte tiež:

Divadlo priamo na námestí? V Bystrici pred rokmi vyrástlo vďaka šikovnému triku

Keď FOTKY hovoria za všetko: 3 najdôstojnejšie miesta poslednej rozlúčky v Bystrici a okolí

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM