Ivana Kováčiková Kultúra

Skvelý úspech Stredoslovenského múzea v Bystrici. Za čo si vyslúžilo prestížne ocenenie?

Pamiatky, umelecké diela a ľudové prejavy sú naším bohatstvom. A tie pod Urpínom sa dočkali špeciálnej pozornosti. Už 13. ročník súťaže Múzeum roka a Galéria roka spoznal svojich víťazov. Veľkej pocty sa ušlo práve múzeu z nášho mesta. Čo všetko ocenila porota?

Ilustračný obrázok k článku Skvelý úspech Stredoslovenského múzea v Bystrici. Za čo si vyslúžilo prestížne ocenenie?
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Ivan Sečík udelil za minuloročnú činnosť titul Múzeum roka Stredoslovenskému múzeu v Banskej Bystrici a Galéria roka Oravskej galérii v Dolnom Kubíne. Cenou Andreja Kmeť boli ocenený aj šesti odborníci v oblasti múzejníctva a galeristiky.

„Oceňovanie je vrcholom osláv nedávneho Medzinárodného dňa múzeí. Každoročne cenu môžu získať len dve z fondových a pamäťových inštitúcií. Aj jednotlivci si zaslúžili ocenenie za zachovávanie kultúrneho dedičstva, ktoré má veľký význam.“ uviedol v príhovore Ivan Sečík.

Z piatich nominovaných múzeí zvíťazilo Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici. Zaujalo zreštaurovaním ucelenej zbierky šľachtických mortuárií, unikátnej rozsahom 203 kusov, pôvodom a materiálovou štruktúrou. Porota ocenila aj výstavnú činnosť, ktorá je dynamicky sa rozvíjajúci komplex aktivít pre verejnosť formou atraktívnych a interaktívnych výstav. Tiež prezentačné aktivity na naplnenie nového hesla múzea: Dobrý deň, múzeum na každý deň!

„Vlani sme mali vyše 1600 podujatí v troch expozíciách. V ostatných rokoch máme nárast akvizícií, už máme 173 000 kusov v zbierkovom fonde,“ konštatoval riaditeľ Stredoslovenského múzea Roman Hradecký.

Čítajte tiež:

Nevídaný úspech folklórneho súboru z Horehronia: Priamo v Moskve obsadil prvé miesto!

Festival umenia a dizajnu v Bystrici s nabitým programom: Dara Rolins, míľa mestom aj viacero noviniek!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM