Jakub Forgács Rôzne

5 rád od vizážistky z Bystrice: V čom spočíva tajomstvo dokonalej pleti?

Základom kvalitnej vizáže je aj čistá a zdravá pleť, ktorá je jednou z prvých vecí, ktoré si na človeku všimnete. Poradili sme sa teda s odborníčkou. Prečítajte si užitočné rady a tipy od šikovnej vizážistky Mariky Kadučákovej.

Ilustračný obrázok k článku 5 rád od vizážistky z Bystrice: V čom spočíva tajomstvo dokonalej pleti?
3
Galéria

Marika Kadučáková (47) pochádza z Rimavskej Soboty a študovala v Banskej Bystrici, kde sa aj vydala. Pod Urpínom sa venuje práci vizážistky a poradenstvu už 11 rokov. „Keby mi niekto pre 11 rokmi bol povedal, že budem líčiť a skrášľovať ženy, určite by som mu neverila,“ začala svoje rozprávanie.

„Keď pravidelná každodenná starostlivosť vyriešila moje problémy s pleťou, líčenie sa stalo pre mňa výzvou, ako dotiahnuť vzhľad k dokonalosti. Inšpirovali ma ženy, ktorým som chcela poskytnúť kvalitné služby v oblasti vizážistiky. Milujem ten pocit, keď sa žena pozrie do zrkadla a povie na seba, aká je krásna,“ pokračovala Kadučáková so slovami, že každá žena je krásna, len o svoju krásu je potrebné sa starať a udržiavať ju.

Čo letí tento rok?

Marika Kadučáková nám prezradila nielen to, aké sú najnovšie trendy v líčení a vizáže. „Líčenie je v znamení minimalizmu. Rozžiarená pleť, upravené obočie ,žiarivý pigment vďaka rozjasňovačom a bronzerom. Jemné nude líčenie očí, alebo hnedé, čierne a modré líčenie. Rovnako aj pery, nude, alebo výrazné sýte farby. Nič medzi tým. Perám dominuje vínovo červená,“ ozrejmila čo letí.

V kurze sú však podľa jej slov aj odvážnejšie štýly vizáže. „Veľmi sa mi páči, že dievčatá a dámy začali akceptovať výrazné líčenie pier a už sa neboja sýtych červených, fuchsiových, oranžových rúžov. Je to síce už dlhšie, čo tieto trendy dominujú, ale u nás na Slovensku to trochu trvá, kým sa nejaký odvážnejší trend uchytí,“ doplnila s úsmevom.

„Trendy uvádzajú medzinárodné módne domy a sú sezónne jar/ leto a jeseň/zima. Niektoré sa udržia v módnych vlnách dlhšie, ako napríklad čierne alebo farebné linky, červený rúž, niektoré sa u verejnosti vôbec neuchytia,“ povedala Kadučáková, podľa ktorej sa niekedy objaví kuriozita, ako napríklad hranaté obočie a veľa žien tomu podľahne. A vôbec to pritom podľa nej nebol trend, len sa to zrazu objavilo možno na internete, sociálnych sieťach a mnohé tomu podľahli v domnení, že sú “in”.

Profesionálne líčenie netrvá 15 minút

Odborníčka na vizáž nemá núdzu ani o kurióznejšie požiadavky klientok. „Zvyknem sa pousmiať na tom, keď klientky očakávajú, že ich profesionálne nalíčim za 15 minút. To skutočne nejde, rovnako, ako vám krajčír za hodinu neušije šaty kvalitne. Myslím, že sa snažím vyjsť v ústrety svojim klientkam a ani oni to nepreháňajú,“ povedala.

Zákazníčky k nej občas zájdu aj s fotkami idolov, podľa ktorých by chceli upraviť vizáž. „Stáva sa to, ale skutočne veľmi zriedkavo a nie sú to extrémne zmeny. Na štýl Lady Gaga sa nechcel zatiaľ u mňa líčiť nikto,“ doplnila Kadučáková s úsmevom.

Nie je to len maľovanie

Niektorí si myslia, že práca vizážistky spočíva iba v namaľovaní človeka, no ako sa dozvedáme, nie je to len o tom. „Často si ľudia, najmä muži, myslia, že je to “maľovanie”. Je to umenie, ako každé iné, vyžaduje si kreativitu, dôslednosť, zručnosť a skúsenosti,“ spomenula s tým, že okrem toho zahŕňa farebnú typológiu, starostlivosť o pleť, modeláciu a v neposlednom rade komunikáciu, vďaka ktorej klientka odchádza spokojná.

Minikurzy líčenia podľa jej slov zahŕňajú aj poradenstvo a dámy sa naučia typ líčenia v praxi, ktorý im najviac pristane podľa farby a tvaru očí, ako aj podľa pozície v zamestnaní . „Komunikácia je veľmi dôležitá. Pokiaľ chcete líčenie ušiť skutočne na mieru, potrebujete klientku “vyspovedať” ohľadne jej životného štýlu. Zároveň sa tým upevňuje aj dôvera a vzťahy. Takže ja spovedám ich,“ dodala Kadučáková s úsmevom.

5 rád od odborníčky

A akých je podľa nej 5 najdôležitejších tipov k tomu, aby boli ženy krásne?

  1. Kvalitne ošetrená pleť a vhodný výber make-upu podľa farebného podtónu pokožky a kvality pleti je základom pekného vzhľadu.
  2. V kozmetickej taštičke by nemal chýbať ani rozjasňovač pleti, púder, farba na líčka a maskara zahusťujúca a predlžujúca riasy.
  3. K upraveným očiam patria aspoň dva tiene, svetlejší a tmavší.
  4. Na pery odporúčam, vybrať si rúž, ktorý vhodne dopĺňa vzhľad a k tomu dva lesky, jeden koralový a druhý doružova. Touto kombináciou viete dosiahnuť päť vzhľadov na perách a ráno si vyberiete, na ktorý mate práve náladu.
  5. V neposlednom rade čarovný úsmev do zrkadla a na celý svet. :)

Foto: archív Mariky Kadučákovej

Vizážistka Marta Kadučáková: Takto vyzerá jej práca
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM