Monika Obrtalová Rôzne

Zvýšil sa počet respiračných chorôb

Opätovný vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia a približne rovnaký výskyt chrípky a jej podobných ochorení zaznamenali v 40. kalendárnom týždni epidemiológovia v Banskobystrickom kraji.

Podľa analýzy hlásení 55 percent lekárov pre deti a dorast a 49 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji možno konštatovať, že výskyt ARO v tomto regióne stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 25 percent a výskyt CHPO len o 0,6 percenta. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je však chorobnosť na ARO nižšia o 23,5 percent a na CHPO takmer o 41 percent. RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Naďalej sa na pôvode ochorení podieľajú predovšetkým vírusy, ktoré nespôsobujú ťažšie akútne ochorenia.

Mierne – na 2,5 percenta, stúpol počet komplikácií – akútne respiračné aj chrípkové ochorenia sa skomplikovali zápalmi dutín v 74 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 36 prípadoch a v 31 prípadoch zápalom pľúc. Najviac skomplikovaných prípadov je tentoraz vo vekovej skupine 0 až 5 – ročných detí (3,4), približne rovnaký počet komplikácií je medzi žiakmi základných a stredných škôl, ako aj ľudí v produktívnom veku. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec (907), Banská Bystrica (905) a Rimavská Sobota (740), pomerne vysoký počet chorých je aj v okresoch Brezno, Poltár a Revúca.

Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Banská Bystrica, Poltár a Rimavská Sobota. Choré sú predovšetkým deti od 0 do 5 rokov, približne rovnakú chorobnosť – okolo 4600 prípadov, je medzi žiakmi základných a stredných škôl. Podstatne nižšiu chorobnosť evidujú epidemiológovia medzi ľuďmi v produktívnom veku od 20 do 59 rokov a seniormi.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM