Jakub Forgács Rôzne

Zvoncová rekordérka aj vlastné fitness centrum... TOTO ste o Nemciach možno ani netušili :)

Meno dedinky, ležiacej pod Panským dielom, je iste dobre známe väčšine Banskobystričanov. O čom už ale možno ani len netušia, sú zaujímavosti, ktoré Nemce ukrývajú.

Ilustračný obrázok k článku Zvoncová rekordérka aj vlastné fitness centrum... TOTO ste o Nemciach možno ani netušili :)
Zdroj: TASR

Nemce v banskobystrickom okrese s 1164 obyvateľmi ležia pod vrchom Panský diel. Obec je známa tým, že má rekordérku v zbieraní zvoncov a zvončekov. Jarmila Hudecová, ekonómka obecného úradu, ich má už okolo 2300 z takmer stovky krajín sveta, či už najvzdialenejších alebo exotických. Doma má malé múzeum. Na jej stene visí aj potvrdenie, že vlani dosiahla rekord 2015 zvoncov, teda presne toľko, aký sa písal rok.

„Odvtedy mi do zbierky pribudlo už 200 až 300 ďalších zvončekov,“ reagovala Hudecová, ktorú nepoteší nič viac, ako keď jej známi z dovoleniek prinesú nové „exponáty“.

Nemce sa však môžu popýšiť i špičkovým fitness centrom, kam chodievajú cvičiť známi športovci. Rovnako šikovnými a trpezlivými ženami, ktoré paličkujú a spod ich rúk vychádzajú krásne čipky.

K výkladným akciám obce patrí Celoslovenská súťaž vo varení kapustnice a príprave zabíjačkového taniera, na ktorej sa pravidelne zúčastňujú súťažiaci z okolitých krajín, a tiež Nemčiansky beh, kde súperia starí i mladí.

Čítajte tiež:

Rýchly OBRÁZKOVÝ kvíz z Bystrického okresu: Priraďte dedinám správne erby a zistite svoje skóre!

Pozoruhodnosť, o ktorej vie iba málo Bystričanov: Takýto zemepis uzrel svetlo sveta v našom meste!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM