Samospráva

Županskej debate dominovala nezamestnanosť, najviac konkrétnych riešení ponúkol Ľudo Kaník

/PR/ Jediný televízny súboj kandidátov na banskobystrického župana sa uskutočnil v priamom prenose televízie TA3. Kaník v priamom prenose dokázal Smeru falšovanie štatistík o nezamestnanosti.

Ilustračný obrázok k článku Županskej debate dominovala nezamestnanosť, najviac konkrétnych riešení ponúkol Ľudo Kaník
Zdroj: Dnes24.sk

Z jedenástich kandidátov prijali pozvanie desiati a diskutovali najmä o vysokej nezamestnanosti v kraji. Pozornosť prirodzene pútala najmä priama konfrontácia súčasného župana Vladimíra Maňku a kandidáta na nového župana Ľuda Kaníka.

Diskusia sa však nečakane začala vyhlásením nezávislého uchádzača Ondreja Bindera, kedysi člena KDH, ktorý ohlásil vlastnú kandidatúru na protest voči tomu, že lokálne vedenie kresťanských demokratov sa rozhodlo namiesto svojho prirodzeného politického partnera uprednostniť socialistu Maňku. Binder, ktorý sa predstavil ako kresťan, katolík a ekumén, označil súčasnú ekonomickú krízu za krízu hodnôt, pretože svet sa podľa neho blíži k Sodome a Gomore, kde „žili muži s mužmi a ženy so ženami. Bojím sa, že je to tu. Ak človek nie je teplý alebo teplá, nie je in,“ povedal Binder. Viac priestoru na túto tému však už od moderátorov nedostal.

Maňka potom prezentoval názor, že úroveň nezamestnanosti v Banskobystrickej župe klesla za tri a pol roka o 1,2 percenta ako v jedinom zo všetkých krajov. Kaník však oponoval odvolaním sa na štatistiku Ústredia práce, sociálny vecí a rodiny, podľa ktorej bola v čase Maňkovho nástupu do úradu v decembri 2009 nezamestnanosť v kraji na úrovni 19,19 percenta. Kaník znova upozornil, že od júna tohto roka Ústredie s doteraz nevysvetlených príčin zmenilo vykazovanie štatistík tak, že do evidovanej miery nezamestnanosti nezapočítava ľudí na aktivačných prácach. Tento postup je podľa Kaníka nezmyselný a predstavuje vedomé krivenie štatistík, pretože títo občania nie sú zamestnaní.

Prvýkrát Kaník prezentoval skutočné čísla nezamestnanosti v Banskobystrickom kraji tou istou metodikou, aká sa používala až do júna. Kraj mal v septembri po započítaní občanov na aktivačných prácach evidovanú nezamestnanosť vo výške 19,25 percenta. „Je to viac ako 19,19 percenta z decembra 2009, takže počet ľudí bez práce je bohužiaľ vyšší. Reči o znížení nezamestnanosti nie sú pravdivé,“ hovorí Kaník.

Podobnú skúsenosť prezentoval aj kandidát Pavol Chovanec, nominovaný ľavicovou stranou Úsvit. Chovanec: „Nahovoria človeka, ktorý sa musí pravidelne hlásiť, aby sa vyhlásil, a tým sa znižuje nezamestnanosť stranou Smer, ktorá do nášho systému vnáša nekalú činnosť.“

V prezentovaní riešení pre viac práce za dobrý plat predstavil najviac konkrétnych riešení Kaník. Prvým predpokladom má byť podľa neho príchod investorov. „Okamžite po mojom zvolení začne pracovať špeciálny tím odborníkov, ktorého jedinou úlohou bude vyhľadávať investorov na Slovensku i vo svete a lákať ich do nášho kraja,“ vysvetľuje Kaník. Druhým opatrením má byť obnova priemyslu, kedysi významného zdroja zamestnanosti v tomto regióne, ďalším oživenie vidieka a podpora poľnohospodárstva. Kaníkovi však primárne nejde o veľkovýrobne, ale najmä o pomoc malým farmárov, gniavených byrokraciou a množstvo nezmyselných úradníckych povinností, ktoré im znemožňujú účelne farmárčiť, zarobiť si alebo aspoň privyrobiť. Kaník vidí veľkú šancu aj v revitalizácii riek a potokov, kde by podľa jeho prepočtov mohlo vzniknúť za minimálne náklady až desaťtisíc nových pracovných miest. Piatym opatrením je podpora cestovného ruchu, doteraz výrazne zanedbávanej oblasti, ktorá však má obrovský potenciál.

Súčasný predseda vyššieho územného celku spomenul ako možnosť väčšej zamestnanosti eurofondy a v rámci svojich zásluh fabriku Continental vo Zvolene. Kaník však upozornil, že táto firma prišla na Slovensko ešte počas jeho pôsobenia vo funkcii ministra práce a dostala od štátu štedrú podporu na otvorenie výroby. Kandidát Ľudovej strany Naše Slovensko Marián Kotleba Maňku požiadal, aby sa už v tejto oblasti nevyhováral na krízu. Účasť kontroverzného Kotlebu v debate bola pravdepodobne dôvodom, prečo televízia niekoľkokrát upozorňovala, že podľa zákona je povinná zabezpečiť nestranné vysielanie, čo v praxi znamená, že pozvala všetkých uchádzačov o županský post. Kotleba ďalej upozornil, že samosprávny kraj hospodári za štyri roky so sumou 18 miliárd slovenských korún, no až tretina ide na chod úradu, čo by sa podľa neho malo zmeniť.

Postoj k téme prezentovali aj ostatní kandidáti. Ladislav Fizik z Agrárnej strany vidieka zopakoval Kaníkov slogan „viac práce za dobrý plat, pretože bez dobrej mzdy ide len o „viac práce otrokom“. Kandidát Slovenskej národnej strany Karol Konárik vidí podobne ako Kaník šancu v príchode nových investorov, pre ktorých je potrebné stavať priemyselné parky a súhlasí aj s výraznou podporou cestovného ruchu. Jozef Sásik zo Slovenskej ľudovej strany zasa považuje za potrebné vrátiť sa k poľnohospodár­stvu. Niektoré návrhy vyvolali v sále vlny smiechu. Jaroslav Sekerka z KSS tvrdil, že zamestnanosť zníži najmä v spolupráci s premiérom Robertom Ficom a Emil Samko z Kresťanskej ľudovej strany požiadal o zvýšenie minimálnej mzdy, ale tak, aby sa nedvíhali aj odvody.

V ďalších témach sa kandidáti v zásade zhodli na tom, že kraj potrebuje dostupné a kvalitné zdravotníctvo. Školstvo sa zasa musí orientovať predovšetkým na potreby praxe. Cesty sú po dvanástich rokoch existencie kraja v otrasnom stave a vyžadujú zmenu financovania, ktorá však podľa viacerých kandidátov už dávno mala byť hotová.

Priestor na záverečné slová si ponechali Maňka a Kaník. Predseda, ktorému sa voľbami končí funkčné obdobie, apeloval na dobrú spoluprácu budúcich predstaviteľov župy. „Očakávam že aj budúci župan, ktorý bude, vytvorí podmienky také, že tá bude atmosféra kľudná,“ povedal Maňka. Kaník vyzval všetkých, aby 9.11. prišli voliť „Každý by si mal položiť otázku: Mám sa lepšie ako pred štyrmi rokmi, máme viac práce ako pred štyrmi rokmi? Po zodpovedaní týchto otázok by človek mal určite ísť voliť.“

Županskej debate dominovala nezamestnanosť
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM