Webnoviny - Rôzne

Župa prevedie dve stredné školy na súkromnú firmu

Škola úžitkového výtvarníctva (ŠÚV) a Gymnázium Kremnica, sídliace v spoločnej budove v Kremnici, budú od nasledujúceho školského roka súkromné.

Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na dnešnom zasadnutí schválili zmenu zriaďovateľskej pôsobnosti týchto škôl zo župy na firmu Swedish Education Group – SE group, ktorú na tento účel založil na Slovensku prevádzkovateľ súkromných škôl zo Švédska Kemel Benali. Župa zároveň tejto firme prenajme na 15 rokov svoj majetok v ŠÚV a gymnáziu, a to za celkové nájomné 567 300 eur, ktoré má splatiť formou investícií do tohto majetku, pričom prvú polovicu z toho v priebehu prvých piatich rokov.

Podľa banskobystrického župana Vladimíra Maňku ide o najlepšiu možnosť riešenia budúcnosti týchto škôl. Škola úžitkového výtvarníctva je totiž podľa neho z hľadiska ekonomiky najhoršia v župe. //„Každoročne na ňu doplácame významné finančné prostriedky z nášho rozpočtu a počet žiakov stále ubúda. Tento partner má veľké skúsenosti aj v iných krajinách východnej Európy a vo svojej krajine. Vieme, že škandinávsky školský systém je najlepší na svete. Oni od nás nebudú pýtať žiadne finančné prostriedky, my im prenajmeme naše budovy, oni budú do nich investovať a všetko bude naše,“ //povedal Maňka.

Kemel Benali Školu úžitkového výtvarníctva spoznal, keď s ňou jeho švédska škola spolupracovala na projekte Leonardo da Vinci. „Je to pre nás niečo zaujímavé, lebo vo Švédsku niečo také nemáme a vidím tu možnosť aj pre švédskych študentov,“ povedal Benali. Pripomenul, že rovnako ako vo Švédsku, školné vyberať nebude.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM