Šport

ŽREB rozhodol o skupinách na EYOF v Bystrici: Proti komu nastúpia slovenské tímy?

Je dôležité, aby tímy vedeli, proti komu súťažia. V nasledujúcich troch mesiacoch sa môžu sústrediť na prípravu na súboj proti trom konkrétnym súperom.

Ilustračný obrázok k článku ŽREB rozhodol o skupinách na EYOF v Bystrici: Proti komu nastúpia slovenské tímy?
Zdroj: TASR

Slovenské tímy budú mať na Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici zastúpenie vo všetkých kolektívnych športoch. Súperov spoznali na žrebe počas stretnutia vedúcich výprav. Technickí delegáti oficiálne schválili žrebovanie skupín v basketbale, hádzanej či volejbale. Celkovo sa na podujatí (od 24. do 30. júla 2022) bude súťažiť v desiatich športoch.

Hádzanári v A-skupine

„Sme radi, že naša reprezentácia nebude chýbať v Banskej Bystrici v žiadnom z kolektívnych športov. V júli sa k nám zíde to najlepšie, čo európska hádzaná, volejbal a basketbal v daných vekových kategórií ponúkajú. Pevne verím, že okrem získaných skúseností si naši športovci vybojujú aj skvelý výsledok,“ povedal v tlačovej správe športový riaditeľ EYOF 2022 Marek Majerčák.

Obe slovenské hádzanárske družstvá budú účinkovať v A-skupine. Chlapci pod vedením Martina Spuchláka budú hrať s Nemcami, Slovincami a Portugalčanmi. Dievčatá, ktoré vedie Ľuboš Hepner, si zmerajú sily s rovesníčkami z Dánska, Maďarska a Rumunska. „Pre oba naše výbery je to prvý vážny turnaj na ceste za získavaním skúseností na reprezentačnej úrovni. Pôjde o ročníky narodenia 2005 a 2006. Dievčatá budúhrať v Detve, chlapci majú svoju skupinu vo Zvolene. Uvidíme najlepšie tímy Európy, čakajú nás kvalitné zápasy, ktoré budú veľkou previerkou toho, ako sme na tom v porovnaní s ostatnými krajinami v tejto vekovej kategórii,“ povedal Jaroslav Holeša, prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH).

Volejbal najvyššej kvality

Obe slovenské volejbalové reprezentácie sa v základnej skupine stretnú so súpermi z Talianska. Volejbalová hala v Slovenskej Ľupči bude hostiť turnaj dievčat, v ktorom sa okrem talianskych favoritiek predstavia v B-skupine aj reprezentácie Srbska a Slovinska. „Očakávam volejbal najvyššej kvality, pretože okrem Slovenska sa na turnaji zúčastní sedem najlepších tímov z Európy. Všetci dúfame, že sa náš národný tím umiestni čo najlepšie. V súťaži dievčat sa musíme najviac obávať favoritiek z Talianska a Srbska, ktoré sa pred niekoľkými mesiacmi zúčastnili na majstrovstvách sveta. Chlapčenskú časť turnaja bude hostiť hala vo Zvolene, kde sa okrem najväčších favoritov z Talianska stretnú slovenskí volejbalisti v A-skupine aj s Nemcami a Bulharmi,“ povedal Marek Prokeš, manažér EYOF a technický riaditeľ Slovenskej volejbalovej federácie (SVF).

Súperi basketbalistov

V basketbalových súťažiach sa oba slovenské tímy dostali do B-skupiny. V basketbalovej hale UNB sa stretnú slovinské, španielske a maďarské dievčatá s domácimi, zatiaľ čo v basketbalovej hale Badín si chlapci zmerajú sily s Litvou, Srbskom a Slovinskom. „Súťažiť na EYOF znamená možnosť zahrať si proti najlepším tímom z Európy. Bude to veľmi cenná skúsenosť. Veríme, že sa v silnej konkurencii nestratíme, aj keď nepatríme medzi favoritov turnaja,“ uviedol jeden z basketbalových reprezentantov Richard Ondruš.

„Je dôležité, aby tímy vedeli, proti komu súťažia. V nasledujúcich troch mesiacoch sa môžu sústrediť na prípravu na súboj proti trom konkrétnym súperom. Zároveň je to pre nás ako organizačný výbor signál, že podujatie a prípravy sa posunuli do záverečnej fázy a že o necelé tri mesiace bude 2500 športovcov bojovať o cenné kovy a svoje najväčšie úspechy v doterajšej športovej kariére,“ uzavrel Majerčák. Okrem tímových športov vyžrebovali aj poradia súťažiacich krajín na jednotlivých náradiach v športovej gymnastike.

Ďalšie aktuálne správy

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Galéria v podchode pozýva na blížiaci sa EYOF 2022
8
Galéria
Zdroj: OZ Playground 89 a mesto BB
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM