Jakub Forgács Kultúra

Známy bystrický podchod má nový look: Zmena k lepšiemu na prvý pohľad!

Takmer by ste ich nespoznali. Nelákavé priestory podchodu v Banskej Bystrici zdobí novučičký náter. Za jeho skrášlením stojí skupina mladých ľudí, ktorí sa rozhodli naplno využiť jeho potenciál.

Ilustračný obrázok k článku Známy bystrický podchod má nový look: Zmena k lepšiemu na prvý pohľad!
Zdroj: Dnes24.sk

Od minulého roka v kultúrnom centre Záhrada prebieha medzinárodný projekt mládežníckej demokracie Týka sa nás to!. Ten v spolupráci s ďalšími kultúrnymi centrami a organizáciami v Prahe a Košiciach ponúkol mladým ľuďom so záujmom o svoje okolie a komunálne dianie možnosť osloviť svojich rovesníkov a miestne zastupiteľstvo prostredníctvom občianskych a umeleckých aktivít.

Banskobystrická skupina študentov a študentiek počas uplynulých mesiacov organizovala diskusie, workshopy a za svoju si zobrala aj revitalizáciu mestského podchodu na Kapitulskej ulici. Podchod vnímajú ako potenciálny kultúrno-informačný bod, kde ľudia nájdu informácie o kultúrnych podujatiach v Banskej Bystrici, ale aj priestor pre prezentáciu občianskych aktivít a hodnôt. Mladý tím chce v rámci tohto priestoru presadzovať hodnoty ako sú tolerancia, otvorenosť a solidarita. Pomocnú ruku pri revitalizácii podalo aj mesto Banská Bystrica, v ktorého správe sa podchod nachádza.

V piatok o 16:00 sa v podchode uskutoční prvé verejné podujatie, na ktorom jeho tvorcovia a tvorkyne predstavia svoj dlhodobý zámer a tiež prečítajú znenie svojho manifestu. V rámci umeleckých aktivít chce tvorivá skupina prezentovať aj zaujímavé osobnosti. Ako prvého si vybrali skladateľa Jara Filipa, ktorý bol známy svojou umeleckou všestrannosťou, no aktívne sa zapájal aj do verejného života, keď svojským spôsobom komentoval dianie na politicko-spoločenskej scé­ne.

Na podujatí v banskobystrickom podchode sa zúčastní aj košická skupina, s ktorou sa bystrickí študenti a študentky vyberú na záverečnú časť projektového turné do Prahy. Ešte predtým sa s nimi budete mať možnosť porozprávať v Záhrade. Tam sa totiž v piatok o 20:00 uskutoční koncert slovensko-ruského dua Gonsofus.

Manifest Týka sa nás / Týká se nás to!

  1. Informujem sa na meste, aby mi neušli zmeny k lepšiemu.
  2. Moja kritika je vždy konštruktívna.
  3. Nepoznám predsudky a slovo stereotyp neviem ani vysloviť.
  4. Veci si radšej overím než im verím len preto, že ich „niekto“ vyslovil.
  5. Spolupracujem na niečom – je to ľahšie než nepracovať vôbec.
  6. Myslím, tvorím a neznetvorujem.
  7. Chcem sa tu cítiť bezpečne.

Foto: Týka sa nás to!

Podchod v Banskej Bystrici bude hostiť unikátne podujatie
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM